Influencer Marije van der Made veegt met haar boek Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven alle misvattingen over duurzame leefstijl van tafel.

Zit er iemand tegenover je net een flinke biefstuk te eten, begin jij over je ideaal van vegetarisch eten. Verkeerd moment gekozen, vindt Marije van der Made. Ze heeft net een boek uit over hét moment: wanneer is duurzaamheid het best bespreekbaar? Hoe reageer je op critici? En waarom lukt het eigenlijk niet om over duurzaamheid te praten zonder dat je elkaar in de haren vliegt?

Het kan niet missen: de kaft van het boek Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven verklapt meteen de drie meest voorkomende vragen en uitspraken in de discussie over duurzamer leven.

’Je hebt toch vlees nódig?’

’Iewl, tweedehands kleding is toch vies?’

’Als je geen vlees eet, mag je ook niet vliegen.’

Marije van der Made (33) weet er alles van. Zes jaar terug stopte ze met vlees eten. Ongeveer tegelijkertijd startte ze met het YouTube-account Ditgebeurterals. Ze maakt van haar filmpjes een persoonlijke uitdaging. Bijvoorbeeld: dit gebeurt er als je een week lang het paleo-dieet volgt. Dit was haar eerste filmpje waarvoor ze een week lang als een oermens at en leefde.

,,Toen ik nog een kleine Marije was ben ik al een tijdje vegetariër geweest. In mijn studententijd had ik er minder moeite mee. Een frikandelletje tijdens het uitgaan ging er wel in. Maar nadat ik dat filmpje opnam, was ik zo erg klaar met vlees. Het stond me zo erg tegen, dat ik het daarna nooit meer heb gegeten.”

Onliners

Iets meer dan 100.000 mensen zijn geabonneerd op de filmpjes van Van der Made. Nu is er dus een boek. Met haar projecten wil ze de drempel voor twijfelaars wegnemen. En aangezien meningen van buitenaf vaak die drempel vormen, zoomt ze daar in dit boek op in.

Of vlees echt nódig is? ,,Dan zouden al die vegetariërs die je om je heen ziet toch allang dood moeten zijn neergevallen?”, klinkt het tegengeluid.

Tweedehands kleding vies? Ooit van een wasmachine gehoord? Met oneliners weet ze de meeste discussies over duurzaamheid in haar voordeel te beslechten. En die uitspraak ‘Als je geen vlees eet, mag je ook niet vliegen’ dan? ,,Tja ... Daar raak ik niet over uitgepraat. Daar heb ik iets langer voor nodig dan één zin, haha.”

Het komt erop neer dat de critici wat haar betreft vaak te zwart-wit denken. ,,Als je ook maar een klein beetje je best wil doen, denken de meeste mensen dat je alles gelijk helemaal goed moet doen. Als ik een komkommer koop met plastic eromheen, dan kunnen mensen daarover helemaal losgaan. Waarom zou je inzoomen op dat soort kleine dingen? Je moet altijd naar het totaalplaatje kijken. De impact is minstens zo belangrijk. Er zijn dingen waarmee ik een veel grotere impact kan maken. Stel dat ik niet meer vlieg ... Dan bespaar ik daarmee bij wijze van spreken gelijk honderd miljoen komkommers met een plasticje eromheen.”

De hoofdstukken in het boek beginnen met een anekdote of inleiding over een bepaalde vraag of uitspraak. Daarna gaat ze in op de feiten: hoe zit het nou eigenlijk, wat kun je er tegenin brengen? Vervolgens: wat zit achter die opmerking die je naar je hoofd geslingerd krijgt? Waarom denken mensen zo? En hoe kun je de discussie een positieve draai geven?

Verstandig

Ze sluit steevast af met een oneliner, onder het mom van: ‘Of het verstandig is weet ik niet, maar je zou ook dit kunnen zeggen.’ ,,De vragen komen voort uit opmerkingen die ik zelf heb gekregen of vooral ook online heb gehoord. De antwoorden daarop zijn een mix tussen hoe ik zelf daarmee omga en wat ik heb gemerkt wat beter werkt. Ik heb er ook mijn coach voor geïnterviewd zodat ik kon leren inzien wat erachter zit als mensen op een bepaalde manier reageren.”

Het resultaat: een handboek voor mensen die zich met duurzaamheid bezig (willen) houden. Wie het gaat lezen? De doelgroep van de Amsterdamse achterban is groot genoeg. Haar tienduizenden volgers zien haar al jaren kleine boodschapjes over duurzaamheid in haar video’s verwerken.

Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je twee weken niet doucht? Wat gebeurt er als je op reis vegan wil eten? Of – op het oog heel iets anders – wat gebeurt er als je een dag leeft als de wereldwijd bekende persoonlijkheid Kim Kardashian? ,,Zij eet wel vlees, maar dan leefde ik haar leven terwijl ik wel vegetarisch vlees at.”

Er zijn voorbeelden zat waarmee ze een breed publiek heeft bereikt. Door haar grote achterban is Van der Made inmiddels ook al een tijdje influencer. Bedrijven die hun producten via sociale media onder de aandacht willen brengen weten haar moeiteloos te vinden. Maar, vertelt ze, aan 90 procent daarvan verkoopt ze nee.

Scheef

,,Laat ik voorop stellen: het meest duurzame wat je kunt doen is minder consumeren. Als influencer gaat het vaak om producten aanprijzen. Dat is scheef. Toch probeer ik op die manier ook mijn steentje bij te dragen. Ik werk wel samen met iemand die bijvoorbeeld een dagcrème verkoopt die vegan is, op natuurlijke wijze geproduceerd wordt, of met minder verpakking. Dan denk ik: áls je dagcrème koopt, dan liever deze.”

Het boek is een vervolg op het succesverhaal dat ze als YouTuber schrijft. Hoewel, succes? Ze vindt het moeilijk om het op die manier te zien.

,,Ik vind het een uitdaging om ergens stil bij te staan, echt trots te zijn op mezelf. Ik denk dat het herkenbaar is voor mijn generatie. Maar als ik eerlijk ben, zit succes vooral in gelukkig zijn. Dan draait het om familie en vrienden. Wanneer mijn doel bereikt is? Als ik iets voor de wereld kan betekenen. Daar doe ik het voor.”

Het boek Marije van der Made: ’Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven’. verscheen op 13 april bij Kosmos Uitgevers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Eten & drinken
Instagram
Duurzaamheid
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct