Vanwege de introductie van 5G komen er duizenden zendmasten bij in ons land.

Vijf vragen over 5G

Vanwege de introductie van 5G komen er duizenden zendmasten bij in ons land. Foto: ANP

Mobiele 5G-straling lijkt voorlopig veilig, maar meer onderzoek is vereist, adviseert het RIVM na nieuw onderzoek in opdracht van Agentschap Telecom. Wat weten we nu over de risico’s van 5G?

Wat is 5G?

5G mobiel internet is de opvolger van de bestaande 4G-netwerken en maakt het downloaden van supergrote bestanden of livetelevisie kijken in hoge resolutie een peulenschil. Waar 4G snelheden van 100 megabit per seconde aankan, haalt 5G snelheden tot honderd keer zo veel. Minstens zo belangrijk is dat 5G vertraging in de mobiele communicatie grotendeels wegneemt. Een chirurg kan vanuit de VS op afstand via een robot opereren. Zelfrijdende auto’s reageren in één tot twee milliseconde op een voetganger. Dat is honderden keren sneller dan een menselijke chauffeur ooit het rempedaal kan indrukken.

Wat betekent 5G voor het aantal mobiele masten?

Dat worden er duizenden meer. Ons land telt momenteel circa 46.000 zendmasten, blijkt uit het register van het Antennebureau. Agentschap Telecom denkt dat voor een dekkend 5G-net zeker 10 procent meer masten vereist zijn. Dat zijn dus een kleine vijfduizend masten. De pijlsnelle groei van het aantal masten, waaraan het kabinet ruim baan wil geven, leidt bij veel burgers tot bezorgdheid. Een vijfde van de Nederlanders maakt zich wel eens zorgen over de invloed van elektromagnetische straling op de gezondheid, bleek in 2016 uit een peiling van Kantar onder 750 mensen. Daarvan zegt 3 procent concrete lichamelijke gevolgen van straling te ondervinden. Volgens de patiëntenvereniging Stichting EHS (Elektro Hyper Sensitiviteit) betekent dit dat mogelijk tot 500.000 Nederlanders last hebben of ziek worden. Een groep van duizend mensen demonstreerde medio september tegen 5G. En in de Tweede Kamer pleitte GroenLinks in het voorjaar van 2019 voor extra onderzoek.

Hoe gevaarlijk is mobiele straling?

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar elektromagnetische straling. De wetenschappelijke consensus luidt tot nu toe steeds dat mobiele straling ongevaarlijk voor de gezondheid is. Deze dringt maar mondjesmaat het lichaam binnen, te kort om voor schade te zorgen. ,,We worden voortdurend omringd door elektromagnetische straling, variërend van televisie- en radiosignalen tot wifi en 4G”, relativeerde hoogleraar antennetechnologie Bart Smolders recent nog. ,,Maar de straling komt ook uit natuurlijker bronnen zoals zonlicht. De intensiteit daarvan is vele malen hoger.”

Lees ook | Toekomstige risico’s 5G zijn groot raadsel

Verschilt 5G-straling van 4G-straling?

2G, 3G, 4G of 5G: de straling is hetzelfde. Wat wel verschilt, is de wijze waarop mobiele signalen worden uitgezonden. Een deel van de 5G-masten bundelt mobiele straling, richt deze op individuele gebruikers en kan hen zelfs volgen. Zo vergroten dergelijke Massive Mimo-antennes de hoeveelheid mobiele straling, hoewel de duur beperkt is en er in de directe omgeving juist minder elektromagnetische velden zijn. Ander verschil is dat 5G meer van hoge radiofrequenties gebruik maakt. Die dringen juist minder ver het lichaam binnen dan 3G- of 4G-straling. Tegelijk zorgt dat er juist voor dat meer masten nodig zijn om dezelfde goede dekking te garanderen.

Dus 5G is veilig?

Hoewel niet bewezen is dat 5G schadelijk is, is omgekeerd ook niet onbetwistbaar bewezen dat het 100 procent veilig is. De eerste 5G-proefmetingen laten volgens het RIVM weliswaar zien dat straling onder de Europese maximumnormen blijft, maar tegelijk blijft nog steeds onzeker aan hoeveel straling Nederlanders in de toekomst in de praktijk zullen worden blootgesteld. Zeker als het aantal masten nog groter blijkt dan nu voorzien. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu neemt de zorgen serieus en adviseert actief de vinger aan de pols te houden. Meer onderzoek is raadzaam als KPN, T-Mobile en Vodafone hun 5G-netten straks zullen uitrollen.

Lees ook | Friese ambtenaren studeren op risico’s 5G

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct