EDO DRAAIJER

Thuiswerken zonder trammelant: zeven tips om veilig thuis te werken

EDO DRAAIJER .

Het coronavirus dwingt mensen massaal thuis te werken. Daarom creëren we werkplekken, trekken we kabels, voegen laptops en printers aan thuisnetwerken toe en plaatsen we webcams voor de videovergadering. Maar hoe zorgen we dat al die communicatie veilig verloopt?

Flexwerken vanuit huis is prima te doen, maar zorg wel dat beheer en overdracht van je informatie veilig verloopt. Je bent immers niet in de vertrouwde kantooromgeving en hebt te maken met andere omstandigheden, zoals het van buiten inloggen in bedrijfssystemen.

Met een paar eenvoudige handelingen maak je het cybercriminelen een stuk lastiger om binnen te dringen. Want die zien nu extra kansen om misbruik te maken van de situatie (zie kader). Verreweg de belangrijkste factor bij digitale veiligheid is je gezonde verstand. Met deze tips werk je al behoorlijk safe:

Loop eerst deze zaken na

Thuiswe rken is voor een deel van de werknemers al vertrouwde kost. Zij vouwen hun laptop open en zijn met een veilige verbinding zo met het bedrijfsnetwerk verbonden. Maar voor veel anderen zal de omschakeling even wennen zijn. Zo werk je ineens op een laptop of met eigen apparatuur, en kun je niet op de gebruikelijke beveiliging van je kantooromgeving rekenen. Check in dat geval eerst deze zaken:

- Heb ik de juiste beveiligingsprogramma’s op mijn computer staan?

- Werk ik met software die door mijn werkgever is goedgekeurd?

- Zijn alle programma’s volledig up-to-date?

- Is mijn netwerkverbinding voldoende beveiligd, of moet ik overschakelen op een VPN (virtual private network)?

Gebruik bij voorkeur een vaste kabel

Je verbinding is met een vaste ethernetkabel tussen je modem en computer veel stabieler dan met wifi. Daarbij kan een magnetron, bluetoothsignaal of de wifi van de buren al voor onderbrekingen zorgen. Bovendien is internetverkeer via wifi voor kwaadwillenden veel eenvoudiger te onderscheppen.

Gebruik je een computer of laptop van je werk, dan kan het raadzaam zijn die niet aan je thuisnetwerk toe te voegen. Zo voorkom je dat eventuele virussen of malware van je privélaptop, iPad of andere apparaten overspringen naar je bedrijfscomputer.

Voer updates meteen uit, maar lees ze wel eerst goed

Vervolgens is het van groot belang om je digitale tools gezond te houden. Meldingen van weer een nieuwe update zijn irritant, maar kunnen vaak cruciale beveiligingsoplossingen bevatten. De nieuwste versie van de software is er niet alleen om het gebruiksgemak te verbeteren, maar ook om een lek in de beveiliging te dichten.

Zorg voor goede antivirus-software

Werk ook thuis met goede antivirussoftware om schadelijke zaken buiten de deur te houden. Een gratis en betrouwbare oplossing zijn de online virusscanners van virustotal.com. Bitdefender Internet Security koop je al voor een paar tientjes en kwam bij de Consumentenbond als beste uit de test.

Wees geduldig

Even naar je collega lopen is er voorlopig niet bij. We delen nu veel meer informatie online. Dat betekent ook meer kans op fouten en beveiligingsincidenten. Per ongeluk een reply all op een uitgaande e-mail is een foutje dat snel is gemaakt.

Voor de zekerheid kun je in je mailinstellingen de verzendtijd vertragen, zodat je een verkeerde mail nog kunt intrekken. Sowieso is je dagelijkse werkritme anders en werk je met afleidingen waar je op kantoor niet aan gewend bent. Wees daarom geduldig, en neem de tijd voor je handelingen. Haast en onoplettendheid zijn grote veroorzakers van beveiligingsincidenten.

Houd rekening met een lagere productiviteit door capaciteits- en verbindingsproblemen. Programma’s draaien vaak lang zo goed en snel niet als op kantoor. Sla voor de zekerheid je werk regelmatig tussentijds op en sluit zo veel mogelijk programma’s, bestanden en tabbladen die je even niet nodig hebt.

Deel informatie verstandig

Let op richtlijnen van je werkgever voor de beveiliging en overdracht van informatie. Denk bijvoorbeeld aan de privacywetgeving omtrent gegevens van klanten; die kun je niet zomaar thuis op een privélaptop opslaan. En ga prudent om met de informatie die je anders dan normaal nu opeens bespreekt in groepsapps en videochats.

Handige programma’s voor videovergaderen zijn Google Hangouts en Zoom. Overleg in geschreven woord werkt prettig in Slack of Google Chat. Dat voorkomt tijdrovend over en weer mailen. Bovendien kun je daar goed bestanden en linkjes mee uitwisselen.

Let op je mobieltje

We gebruiken onze smartphones voor vrijwel alles, zowel zakelijk als privé. Wie toegang krijgt tot je mobieltje kan daarmee ook bij al je gegevens. Al het bovenstaande geldt daarom óók voor je smartphone en andere mobiele apparatuur (tablet). Ga dus ook op die mobiele devices heel bewust om met de software, en update apps zodra daar om wordt gevraagd.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct