Syb van der Ploeg en Steven de Jong beginnen PodKast en in de eerste aflevering voorspelde Syb direct al dat hij de Elfstedentocht zou schaatsen

Steven de Jong en Syb van der Ploeg bespreken in een wekelijkse PodKast hun levens en de toestand in de wereld FOTO: STILL UIT PODKAST

Syb van der Ploeg, zanger van de Kast en filmmaker Steven de Jong zijn op 11 februari een PodKast gestart. De mannen bespreken hun leven en de toestand van de wereld. In de eerste aflevering: 11Stedenkoorts bleek Syb van der Ploeg een vooruitziende blik te hebben, hij voorspelde de Elfstedentocht te schaatsen afgelopen weekend.

Syb van der Ploeg schaatste zondag samen met broer Jacob, Henk Angenent en Henk Matser „in hearlike tocht”, vertelt hij. De Tocht der Tochten werd op 14 februari volbracht. „Ik bin gek fan rieden”, vertelt hij. Maar het viel niet mee. „Der wienen hiele moaie stikken by, mar ek hiele minne, mei in soad kistwurken.”

Van der Ploeg werd ondanks het gebrek aan ijsmeters, Thialf en de Elfstedenhal waren dicht in verband met het coronavirus, wel „aardich wekker moandei.”

Of ‘de tocht’ nog inspiratie oplevert voor de volgende PodKast is de vraag. „Wy riede neat ta”, zegt Steven de Jong. „It moat fansels gean.”

PodKast

„It is net de maklikste tiid”, stelt De Jong. „Mar dat jild foar mear minsken.” De mannen willen beide productief zijn, iets bedenken en direct doen, maar plannen maken lukt momenteel niet. „Wy woenen dêrom dochs eat meitsje”, verklaart De Jong het idee voor de PodKast. „Wy wolle minsken ynspirearje.”

PodKast verwijst naar de woorden podcast en De Kast, van zanger Syb van der Ploeg. Een podcast is een opname, die over uiteenlopende onderwerpen kan gaan, van sport tot politiek. De Jong en Van der Ploeg praten over hun eigen leven, de toestand in de wereld en wisselen dat af met muziek.

„It moat wol yn it Frysk haw wy gelyk tsjninoar sein”, zegt Van der Ploeg. „En mei de musyk derby wurdt it kompleter. Musyk docht faak mear as wurden.”

De PodKast van Syb van der Ploeg en Steven de Jong is hieronder en op YouTube te beluisteren. Elke twee weken komt een nieuwe aflevering. Op dit moment staan tien afleveringen gepland.

Aflevering 2:


Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Podcast