Sven Sijbesma en Rimmer Schipper bouwden een lift zodat ook rolstoelgebruikers kunnen varen

Sven Sijbesma. Foto: Niels de Vries

Hoe kom je met een rolstoel aan boord van een boot, om een rondje te varen op de Fluessen of het Heegermeer? Sven Sijbesma en Rimmer Schipper puzzelden en lasten de oplossing in elkaar.

,,Hjir leit ‘ie dan’’, zegt Sven Sijbesma (23) uit Koufurderigge. Op het aluminium bootje van Renze Westra, afgemeerd in Elahuizen, toont Sven de Nautische Hydro Plateaulift: een installatie waarmee je met een rolstoel eenvoudig aan boord van het scheepje gezet kunt worden.

Hij maakte de lift samen met Rimmer Schipper (21) uit Elahuizen, als opdracht voor hun avondstudie Werktuigbouwkunde bij ROC Friese Poort in Sneek. Vanwege drukke werkzaamheden kan Rimmer niet aanwezig zijn bij het gesprek.

De twee mannen hebben er heel wat uurtjes denkwerk in gestopt, vertelt Sven. De lift moest van aluminium gemaakt worden. Dat is weliswaar veel lichter dan roestvast staal, maar ook minder sterk. Het resultaat is een demontabele installatie die niet meer weegt dan 46 kilo en een gewicht kan dragen van 160 kilo.

Dat is door beide studenten persoonlijk getest, met een rolstoel die ze toevallig ter beschikking hadden. Uit veiligheidsoverwegingen mag de maximale belasting echter maar 110 kilo zijn, vertelt Sven. De lift werkt, is veilig en heeft ook een valbeschermingsmechaniek voor het geval de hydrauliek uitvalt.

De school is enthousiast over het project: ‘Als varen je lust en je leven is maar je handicap je belemmert om in een boot te stappen, dan kun je op zoek gaan naar een oplossing. De twee studenten gingen aan de slag met de opdracht en hebben met succes een liftinstallatie ontwikkeld waarmee mindervaliden in en uit de boot kunnen komen’.

De opdracht werd verstrekt door Westra, niet alleen eigenaar van de boot maar ook van Westra Roestvaststaalindustrie in Elahuizen. Sven werkte daar en kon zo samen met Schipper mooi de praktijkopdracht van school uitvoeren.

Aandachtspunten voor het project waren, naast de keuze voor het materiaal, onder andere de variabele hoogte van de boot ten opzichte van de steiger en het zorgen voor voldoende stabiliteit tijdens het op- en afrijden van de rolstoel.

Met een hydraulisch handpompje kan het plateau eenvoudig op de juiste hoogte worden gezet, demonstreert Sven. Rijplaatjes, die aan beide zijden van het plateau kunnen worden bevestigd maken de ‘overtocht’ van de vaste wal naar de boot en andersom een fluitje van een cent.

De stevigheid van de plaat waarop de rolstoel staat liet in eerste instantie te wensen over, aldus Sven. ,,Doe hawwe wy der in pear balkjes ûnder last en wie it klear.’’

Inmiddels volgt hij de hbo-opleiding Werktuigbouwkunde bij NHL Stenden. Want lassen is mooi, zegt hij, maar nog mooier is het om zelf dingen ontwerpen – met gevoel voor duurzaamheid: ,,Ik wol graach kreative dingen dwaan.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra