Stilstaand water? Help, muggen! (en wat je er tegen kunt doen)

Lekker, die warme lente. Maar er is ook een keerzijde. Door het zomerse weer staat de tweede generatie steekmuggen van het jaar al voor de deur. Een maand eerder dan gebruikelijk.

Doorgaans vliegen per jaar vier à vijf generaties van de bloedzuigende beestjes uit. Als het zo doorgaat, zijn dat er dit jaar zes. En meer generaties muggen betekent meer muggen. Vooral op plekken met veel stilstaand water.

,,Laten we hopen op droogte,” zegt Arnold van Vliet, bioloog aan de Wageningen Universiteit en tevens coördinator van NatureToday en muggenradar.nl. ,,Muggen leggen hun eitjes in stilstaand water, zoals plantenpotten waarin regenwater staat.”

Op zoek naar stilstaand water

In steden is meer stilstaand water en het is er ook warmer; zo komen meer muggen uit het ei. De GGD adviseert mensen bij overlast buiten en in de kelder te zoeken naar stilstaand water.

,,Gooi emmers leeg en zorg dat de dakgoot watervrij is. Als je een vijver hebt, let erop dat er genoeg andere waterbeestjes in zitten,” zegt ecoloog Jan Buijs van de GGD.

Hor voor deuren en ramen

Een hor plaatsen voor deuren en ramen is ook effectief. ,,Werkt dat niet en heb je ’s winters ook muggen, dan heb je waarschijnlijk stilstaand water in de kelder. Probeer dat op te lossen, wellicht met hulp van een bouwkundige.”

Zo los je overigens meer op dan het muggenprobleem. Buijs: ,,Door je kelder watervrij te maken, voorkom je ook schimmelvorming en energieverlies.” Drie resultaten in één klap dus.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement