Spoorboekje eerste halve finale Eurovisiesongfestival (+livestream)

Welke landen plaatsen zich als eerste voor de finale van het Eurovisie Songfestival? Vanavond gaat de strijd tussen etnopop uit Albanië, een kippenimitatie uit Israël en een Cypriotische zomerhit over een pelikaan.

De uitzending van het festival begint vanavond om 20:30 op NPO of via livestream.

Van de 19 landen die vanavond optreden, gaan er 10 door naar de finale. Alleen de jury’s van deze 19 landen stemmen, aangevuld met 3 van de 6 landen die automatisch zijn geplaatst: Portugal, Spanje en Groot-Brittannië. De finalisten worden rond 23 uur bekend. Nederland zit in de tweede halve finale aanstaande donderdag.

Alvast een mazzeltje voor Waylon: De eerste halve finale is aanzienlijk sterker dan de tweede.

1. Azerbeidzjan - Aisel - X My Heart

In eerdere jaren kocht Azerbeidzjan naar verluidt menig buitenlands sms-bundeltje op. Nu die weg naar succes is afgesneden, doen de componisten van Katy Perry er goed aan de plagiaatpolitie eens te laten kijken naar de overeenkomsten tussen Aisels X My Heart en Perry’s Firework.

2. IJsland - Ari Ólafsson - Our Choice

Een 19-jarige blonde jongen in een strak gesneden kostuum. In de meeste rozegekleurde songfestivalkroegen is die formule een garantie voor stomend succes. Maar de brave Ari Ólafsson is eerder de poolcirkelversie van Cliff Richard dan een songfestivalhunk van het kaliber Måns Heroes Zelmerlöw.

3. Albanië - Eugent Bushpepa - Mall

Etno-alarm! Albanië stuurt met Mall (smachten) onverstoorbaar een lied in de eigen taal in. En waarom ook niet? Eugent Bushpepa mocht een nieuw circusdirecteurenjasje uitzoeken en heeft een fijn tripje naar de Portugese zon en wij weten zeker dat ons volgend jaar een trip naar Tirana bespaard blijft.

4. België - Sennek - A Matter of Time

Misschien wel het mooiste liedje van deze editie. Zangeres Laura Groeseneken (Sennek) schreef het met Alex Callier van Hooverphonic. Ambientpop van hoog niveau. Jammer genoeg is de registratie - nochtans van de hand van wonderregisseur Hans Pannecoucke - niet mysterieus genoeg. Gelukkig wel met gemak naar de finale.

5. Tsjechië - Mikolas Josef - Lie to Me

Mikolas Josef voegde een nieuwe vondst toe aan het rijtje meest opmerkelijke Eurovisie-excuses. Na de muggenbeet van Glennis Grace en de bowlingblessure van Anouk is er nu de acrobatiekkwetsuur, opgelopen tijdens de eerste repetitie. Onder de pijnstillers en met losgemaakte wervelkolom hoort deze frisse Timberlake-pastiche wel bij de favorieten.

6. Litouwen - Ieva Zasimauskaite -When We’re Old

Het is een tedere Omroep Max-bijdrage met Ieva Zasimauskaite in de rol van Martine van Os. In aangenaam traag tempo kabbelt deze - mooi fluisterzacht gezongen - ballade naar het einde. Emotionele slotregel: I’m not afraid to grow old/If I have your hand to hold. Alleen de afsluitende mop van Jan Slagter ontbreekt.

7. Israël - Netta - Toy

Het conservatieve smaldeel van Israël verslikte zich in zijn falafel toen Netta Barzilai werd aangewezen als nationale inzending. Een kippenimitatie, een liedje over vrouwenemancipatie (helemaal actueel dankzij #metoo) en een zangeres die de antipool is van het type rank fotomodel dat doorgaans de Eurovisiepodia bestijgt. Maar allemachtig, wat een hit! Volgend jaar Tel Aviv?

8. Wit-Rusland - Alekseev - Forever

Ach, waar is de tijd dat je de liefde van je dromen voor je won met een rode roos en een lied dat elk denkbaar candlelight-cliché weet aan te raken? In Wit-Rusland is het nog altijd 1956 en in die zin is Alekseev hartstikke modern. Net als de mogelijkheid de tv even drie minuten op een andere zender te zetten.

9. Estland - Elina Nechayeva - La Forza

Voor onze camera beantwoordde ze de vraag ‘What do you think about Waylon?’ met een hartverwarmend: ‘Amazing country’. Niettemin: vocale acrobate Elina is met haar miniopera favoriet voor een topklassering. Mede dankzij haar theatergordijn, pardon, jurk, waarbij de circustentrobe van Linda Wagemakers (2000) een minirokje leek.

10. Bulgarije - Equinox - Bones

Bulgarije werd in 2016 vierde en vorig jaar tweede. Het land investeert in internationale componisten en nam nu een liedleverancier van Bebe Rexha en Dua Lipa in de arm. Trey Campbell zingt zelf ook mee. Hij is net zo Bulgaars als het Vrijheidsbeeld, maar dat geeft niets. Bones is een donkere en fraai meerstemmig gebrachte kanshebber.

11. Macedonië - Eye Cue - Lost and Found

Macedonië doet dit jaar alles fout en dat maakt deze inzending zo goed. Het begint bij de woordspeling in de naam, dan door naar de roze zuurstokjapon van zangeres Marija en als glimmende kers op de kitschtaart: een onvervalst Macarena-dansje. Handen in de zij en schudden met die heupen!

12. Kroatië - Franka - Crazy

We worden een beetje bang van Franka, met haar schreeuwerige balkanballade, haar woeste armbewegingen en haar verslaving aan de windmachine. Franka kan na vanavond hetzelfde doen als haar Nederlandse naamgenoot Joan (die van de indianentooi) na haar halve finale: koffers pakken en naar huis.

13. Oostenrijk - Cesár Sampson - Nobody but You

De eerste halve finale is - voordelig voor Waylon - aanzienlijk sterker dan de tweede. Ook de Oostenrijkse Cesár is een outsider voor de winst met zijn lekkere soulpoplied Nobody but You (denk: Hoziers Take me Church op z’n songfestivals). Jammer dat zijn act net iets te gewoontjes is.

14. Griekenland - Yianna Terzi - Oniro Mou

Griekenland krijgt strafpunten voor het doorbreken van de traditie van tenminste één halfnaakte adonis op de songfestivalbühne. Afgezien daarvan: sympathieke, maar volledig onverstaanbare inheemse bijdrage die gaat over - traditie weer in tact - allesoverheersende liefde.

15. Finland - Saara Aalto - Monsters

Monsters, dat zijn de demonen die huizen in het hoofd van zangeres Saara Aalto, die lijdt aan een depressie. Moedig om dat onderwerp mee te nemen naar het Eurovisiepodium. Zonde dat ze de mooie tekst verpakt in een dertien-in-een-dozijn-elektropopsong.

16. Armenië - Sevak Khanagyan - Qami

Ver over de helft in de show. Nu wordt het uithoudingsvermogen getest. Armenië serveert loodzware kost. Een duister epos over de kracht van de wind, gezongen door de al net zo duister ogende Sevak. Dat doet hij plechtig en gepijnigd alsof hij net heeft gehoord dat Qami straks niet uit de juiste envelop komt.

17. Zwitserland - Zibbz - Stones

Sympathiek duo, broer en zus Corinne en Stefan Gfeller. Hun popsong Stones is ook nog eens een prima liedje. Maar dan voor een buurthuis in de buurt van Zürich. Het grootste probleem is de act, waarin een brug en een naveltruitje prominente rollen vervullen en die oogt als een Zwitserse gatenkaas.

18. Ierland - Ryan O’ Shaughnessy -Together

Een ballet der homoseksuele liefde. Dat zagen we nog niet eerder zo expliciet op een Eurovisiebühne. Together is een vederlicht maar vertederend liedje. Toch leverde Ryans antwoord op de vraag wat tot toe nu toe zijn hoogtepunt van het festival was (‘Mijn vriendin van het vliegveld halen’) gefronste wenkbrauwen op. Aan de andere kant: extra stoer statement.

19. Cyprus - Eleni Foureira - Fuego

U bent het huppeltje van Macedonië nog aan het oefenen? Meteen door naar deze stijldans voor gevorderden van Eleni Foureira, die met Fuego zomaar een zomerhit in handen kan hebben. Totaal warrige tekst over een pelikaan, liefde en verborgen agenda’s? Maakt niet uit. Iemand zin in een tripje Nicosia volgend jaar?

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement