Sigaretten en tanken volgend jaar weer flink duurder door accijnzen

Brandstof wordt volgend jaar weer duurder. Foto: ANP

Net als vorig jaar wordt de prijs aan de pomp weer hoger. Niet alleen de benzineprijs stijgt, ook diesel en LPG stijgen mee. Daarnaast gaan mensen meer betalen voor sigaretten.

Automobilisten betalen onder de streep ruim een halve euro meer voor een volle tank benzine. De accijns op benzine Euro95 E10s stijgt met meer dan 1 cent per liter (0,0126 euro p/l). Diesel stijgt met meer dan een halve cent per liter (0,00793 euro p/l).

In het geval van LPG wordt het bedrag per liter verhoogd met iets meer dan een kwart cent (0,00298 euro p/l). Op 1 januari 2023 gaat de accijns op diesel opnieuw met 1 cent omhoog. Met deze extra opbrengsten wil het kabinet de kosten betalen van maatregelen voor een beter klimaat.

,,Het argument voor deze accijnsverhoging is de inflatie – door de overheid vastgesteld op 1,6 procent. Dat de overheid de accijnsverhoging ook nog eens belast met 21 procent BTW wordt voor het gemak vergeten. Daardoor wordt uw tankbeurt een halve euro duurder’’, aldus Paul van Selms van UnitedConsumers, een consumentenadviescentrum.

Sigaretten

Niet alleen brandstof wordt duurder, ook rokers zijn volgend jaar duurder uit. Een pakje Marlboro Red met daarin twintig sigaretten kost op dit moment 7 euro. De accijns op een dergelijk pakje gaat 1 januari omhoog met 14 eurocent.

Op 1 april komt daar nog eens een hele euro bij. De hoge accijnzen op sigaretten zijn onderdeel van het plan van de Nederlandse overheid om in 2040 een generatie rookvrij te laten opgroeien. Het doel is de prijs verder te verhogen tot 10 euro in 2023.

Bijtelling voor elektrische leaseauto's

Overige grote stijgingen blijven uit. Wel stijgt in 2020 de bijtelling voor elektrische leaseauto’s, al hoeft tot 2025 geen motorrijtuigenbelasting (mrb) betaald te worden voor een elektrische auto. Ondanks de verhoging blijft de bijtelling voor elektrische auto’s lager dan die voor benzine- of dieselauto’s.

Het belastingdeel van de energierekening van huishoudens gaat in 2020 omlaag. De belasting op aardgas wordt geleidelijk hoger. De belasting op elektriciteit gaat omlaag.