Rogier uit Groningen injecteert kattenchip in zijn hand: 'Ik gebruik 'm om mijn auto te ontgrendelen'

Hij was geregeld zijn sleutels kwijt, dus injecteerde Rogier van Cann (31) uit Groningen onlangs een chip in zijn hand. ,,Het is eigenlijk een grote rijstkorrel. Een klein prikje, even op je tanden bijten en dan zit-ie erin."

Ha Rogier, eerst maar de meest prangende vraag: waarom?

,,Poe, dat heb ik mezelf ook wel eens afgevraagd. Weet je wat het is? De meeste mensen vergeten wel eens hun huis- of autosleutels mee te nemen. Ik zag op internet dat je een chip in je hand kan zetten. Dat leek me wel wat.

Ik ben softwareontwikkelaar en knutsel geregeld met elektronica. Er zijn genoeg toepassingen waar ik zo’n chip voor kan gebruiken. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Maar op dit moment gebruik ik ‘m alleen om mijn auto te ont- en vergrendelen.”

Terwijl je eigenlijk niet één, maar twee chips in je hand hebt.

,,Klopt. Ik heb de eerste chip een jaar geleden laten zetten. Maar ik had mijn huiswerk niet goed gedaan. De chip wordt herkend door een lezer, maar de leesafstand van deze chip was heel slecht. Ik moest ‘m heel precies voor het autoslot houden, dus het ging vaak mis. Gelukkig vond ik later een ander type chip met een gangbaardere frequentie van 125 kilohertz. Die werkt prima en zit er nu een paar weken in.”

Voor de leken onder ons: hoe krijg je zo’n chip onder je huid?

,,Dat gebeurt met een speciale injectienaald, die ook voor het chippen van katten en honden wordt gebruikt. Ik heb iemand die enigszins kennis van medische zaken heeft gevraagd om het bij mij te doen. Het is eigenlijk een grote rijstkorrel. Een klein prikje, even op je tanden bijten en dan zit-ie erin. Valt al met al best mee.”

Over katten gesproken: je hebt er zelf ook één.

,,Ja, we waren laatst nog bij de dierenarts. Toen vroeg ik of ze mijn hand kon scannen. En er kwam inderdaad een nummer uitrollen. Ik vroeg of ze me toevallig kon registreren als hitsige kater, maar dat was iets te veel gevraagd.”

Wat zegt je moeder?

,,Die vindt het wat minder leuk, al weet ze dat ik soms een beetje raar ben met dit soort dingen. Toen ik erover vertelde, zei ze: doe dat toch niet. Tsja, zei ik. Hij zit er al in.”

Is het niet gevaarlijk?

,,We denken dat het meevalt. Het is een speciale chip die omhuld wordt door bioglas, dat door het lichaam wordt geaccepteerd. Het is ook een heel sterke chip die niet zomaar breekt. Zolang je ‘m niet in een ader drukt, is er niets aan de hand. Bovendien: je bent er zelf bij. Als het gaat ontsteken, bel ik meteen voor een afspraak bij de huisarts.”

Een hypothetisch e vraag: je staat bij je auto en wordt overvallen. Ben je bang dat je hand er afgehakt wordt?

,,Nee, want het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat iemand mijn auto wil stelen. Dat zal met die goedkope ragbak van mij wel meevallen. Maar ik heb ook de sleutels nog steeds bij me. Want ik kan de auto nog niet starten met m’n chip. Dat is de volgende stap.”

En daarna?

,,Het lijkt me leuk en praktisch als ik straks ook zonder sleutel door de voordeur kan. Dat ik niet meer met volle boodschappentassen naar sleutels hoef te graaien.”

Kijkt de overheid ondertussen mee?

,,Nee, de chip heeft een leesafstand van maar drie centimeter. Wat dat betreft is het net als een pinpas of ID-kaart. Uitlezen kan alleen op heel korte afstand.”

Wat zeg je tegen de mensen die denken: goh, dat lijkt mij ook wel wat?

,,Ik zou ze in elk geval adviseren om een medisch gekeurde chip te nemen. Niet zomaar eentje van AliExpress dus, of zo. Dan weet je nooit wat onder je huid stopt. Al kun je de readers daar wel weer prima vandaan halen. Kost maar een paar tientjes. Een chip is nog goedkoper. En als je een chip in je hand wil zetten, moet je dat natuurlijk wel net als ik door iemand laten doen die verstand heeft van medische zaken.”

Nu ben je een van de weinigen met een chip in je hand. Hoe is dat over een jaar of wat?

,,Het zou me niet verbazen als veel meer mensen er over 50 jaar mee rondlopen. Toen de pinpas en een ID-kaart met chip werden gelanceerd, zei iedereen dat de overheid ons ging volgen. Maar nu is het de normaalste zaak van de wereld. Waarom zou dat met deze chip anders zijn?”