Boerenkarbonade en kabeljauw.

Restaurantrecensie: Auke blijft koken

Boerenkarbonade en kabeljauw.

Het is me al eens vaker opgevallen, restaurants in plattelandsgebieden serveren stevige porties. Ze kennen hun gasten: mensen die hard werken en na gedane arbeid zich graag tegoed doen aan een smakelijke, warme maaltijd. In Het Graauwe Paard in Oude Bildtzijl komen die gasten nooit van een koude kermis thuis.

Auke Kooistra weet al meer dan 25 jaar van wanten. Toen hij pas met het café in Ouwe-Syl begon, gaven ze hem niet lang, vertelde hij me al eens. Maar hij en zijn partner Nynke zijn niet alleen zeer hartelijke gastheer en -vrouw, ze bedenken ook altijd iets nieuws. Ze doen mee aan Pypskoft op De Pyp voor de deur, gaan praamvaren met groepen en dragen bij aan Bildtse theaterproducties.

En in de loop der jaren breidden ze het restaurantgedeelte van hun café uit. Lekker ete op syn Auks is inmiddels een begrip op het Bildt en in de wijde omgeving, net als Aukes kippy . Daar is door de coronacrisis weinig verandering in gekomen. Want Kooistra laat zich door dit virus niet uit het veld slaan. Het menu biedt - naast pizza’s en snacks - elke week twee wisselende gerechten, die eters kunnen afhalen of laten bezorgen.

Nu is een rit van Oude Bildtzijl naar Leeuwarden iets te ver, dus waar Kooistra niet bezorgt, halen wij onze maaltijd zelf af. Met onze camper, zodat we op het parkeerplaatsje aan de Keuningsstreek onze diners kunnen nuttigen in de avondzon.

We hebben besteld om zeven uur, maar steken om half zeven het dorp binnen. We parkeren met zicht op de Kaaifaart. ,,Hee, gaan zij hier camperen?’’ Een buurjongetje crost met zijn fiets over de streek en remt zo nu en dan met piepende banden achter ons. ,,Moet je zadel ook wat hoger?’’, vraagt zijn vader. En daar gaat hij weer, de coureur. Zijn brilletje stevig op zijn neus.

,,Ik ben ook wel eens over die struiken heen geschoten’’, vertelt hij ons twee races later. ,,Toen viel ik bijna in het water.’’ ,,Kun je zwemmen?’’, vraag ik hem. Hij antwoordt bevestigend. Dus ik zeg: ,,O, dan is dat niet erg.’’ Waarop zijn vader in de lach schiet.

Tafel gedekt in de camper

Even voor zeven uur melden we ons bij de cafédeur aan de terraskant. Gastvrouw Nynke staat meteen achter de tafel, die nu dienst doet als balie. ,,Hadden jullie boerenkarbonade en kabeljauw?’’ We bevestigen onze bestelling en krijgen vanuit de keuken een papieren tas aangereikt met aluminium bakjes. Snel lopen we terug naar onze camper, waar we de tafel al hadden gedekt en een lentebokje geopend.

De boerenkarbonade is voor mijn eetgast. ,,Een forse schouderkarbonade’’, monstert hij goedkeurend. Er ligt een vrolijk gekleurde laag gesmoorde groente op, bestaand uit rode, gele en groene paprika, ui, champignons en spekjes. ,,Lekker doorregen, goed uitgebakken spek’’, mompelt hij met volle mond. Hij is bovendien bedeeld met een rolletje sperziebonen bijeengehouden door een plakje spek.

Mijn kabeljauw is eveneens van een fikse maat. De moot is in twee delen in het bakje beland, precies goed gebakken en nog knapperig bruin. Onder de vis liggen sappige asperges in botersaus met stukjes ham. Dat is ook smullen.

loading

Geslaagde avond

We delen een portie gebakken aardappelen. Voor elk van ons is ook een schaaltje gemengde salade toegevoegd met bladsla, tomaat, komkommer, maïs, rode ui en feta. Die komt uit de koelkast, want de eerste hap is nog behoorlijk koud. Iets langer onderweg of - in ons geval - iets langer op tafel, en die is op temperatuur.

Mijn gast is zeer tevreden met zijn menukeuze. In de gebakken groente herkent hij een Italiaans accent van oregano, dat hem bevalt. En als hij het vlees zachtjes indrukt met zijn vork om de malsheid te beoordelen: ,,Mijn moeder zou zeggen ‘ goed fan pas ’. Dat zei zij vroeger over een gekookt ei, als de dooier net niet meer liep en het ei niet te hard gekookt was.’’

Goed van pas komt ook onze Ducato, die ons - niet alleen, maar vooral nu - naar dit soort fijne adresjes voert. Wij noteren weer een geslaagde avond in ons camperdagboek.

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Eten & drinken
Hete Soep
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct