Steeds meer mensen bereiden zich voor op de gevolgen van het coronavirus, het zogenaamde ‘preppen’. Dat blijkt uit online zoekgedrag en navraag bij ‘rampenwinkels’, die de vraag niet meer aan blijken te kunnen. Wat heb je eigenlijk nodig om goed te preppen voor een noodgeval?

De mondkapjes, gasmaskers en quarantainepakken vliegen over de toonbank bij zogeheten preppersites. Met noodpakketten proberen preppers zich zo goed mogelijk voor te bereiden op een naderende noodtoestand. Door de extreme drukte op de sites zijn niet alle producten meer op voorraad. De levertijd van bepaalde artikelen kan bij sommige aanbieders oplopen tot ruim een maand.

Voorbereid zijn

,,Ik ben door m’n voorraden heen. Ik heb op z’n vroegst eind mei pas weer maskers”, vertelt Almar Tolsma, eigenaar van The Dutch Prepper Webshop. Wat vijf jaar geleden begon als een hobbyproject, is de afgelopen paar weken uitgegroeid tot een fulltimebaan. Het aantal bezoekers is in korte tijd vertienvoudigd. ,,Dit heb ik echt nog nooit meegemaakt. Mijn vrouw en kinderen (11 en 14) lopen iedere avond pakketjes in te pakken.” De populairste pagina’s in de webshop? Die waarop je noodrantsoenen en maskers kan bestellen.

Branchegenoot Nander Knobben, eigenaar van online ‘rampenwinkel’ Prepz, ziet dat zijn website in korte tijd razend populair is geworden. ,,We gingen van ongeveer 300 á 400 unieke bezoekers per dag naar 20.000 unieke bezoekers per dag”, zegt hij. De ondernemer levert nu in één maand wat hij normaal gesproken in een halfjaar levert. ,,Het gaat heel erg hard.”

Mondkapjes

Uit online zoekgedrag blijkt daarnaast dat met name mondkapjes veel worden gegoogeld. Op meerdere websites die ze verkopen valt te lezen dat ‘wegens extreme drukte alle kapjes momenteel zijn uitverkocht’. ,,Eerst werden vooral mondkapjes besteld. Toen raakten die voorraden op en gingen mensen over op gasmaskers. Die zijn nu ook op”, zegt Knobben. Hij hoopt over twee weken weer een nieuwe lading maskers binnen te krijgen van zijn leverancier.

Noodpakket

De Rijksoverheid raadt mensen aan om te allen tijde een noodpakket in huis te hebben en elk halfjaar te controleren of de voorraad nog compleet en houdbaar is. Nu is voor zulke pakketten dus duidelijk meer interesse.

,,Wij Nederlanders zijn heel nuchter, misschien ook wel een beetje naïef’’, zegt Tolsma. ,,We denken vaak dat hier niets gebeurt en ons niets zal overkomen. Met het coronavirus komt het plots heel dichtbij en nu hebben we allemaal zoiets van ‘oh nu moet ik toch iets gaan doen’.”

Noodsituatie? Dit heb je nodig

Op de website crisis.nl staan tips over hoe je een noodpakket kan samenstellen. Wat heb je nodig?

- Radio op batterijen of opwindbare radio, afgestemd op de rampenzender (de publieke of lokale zenders)

- Zaklamp

- Extra batterijen

- Eerstehulpkit met eerstehulphandboek

- Lucifers in waterdichte verpakking

- Waxinelichtjes

- Warmhouddekens

- Gereedschapsset

- Waarschuwingsfluitje

En daarnaast:

- Flessen water en houdbaar eten

- Contant geld en kopieën van identiteitsbewijzen en verzekeringspapieren

- Reservesleutels van huis en auto

- Plattegrond van de omgeving, een autokaart en een lijstje met de telefoonnummers van mogelijke opvangadressen

- Desinfecterende handgel

- Verzorgingsartikelen zoals wc-papier, zeep en maandverband

- Medicijnen op doktersvoorschrift

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct