Op vakantie met het vliegtuig? Vergeet vanwege corona niet een gezondheidsverklaring mee te nemen naar het vliegveld (en download 'm hier)

Reizigers met mondkapjes op Rotterdam The Hague Airport. FOTO ANP

Pak je binnenkort het vliegtuig naar het buitenland? We zijn in Nederland sinds 15 juni verplicht om vanwege corona een gezondheidsverklaring mee te nemen naar de luchthaven. Hoe een en ander precies zit? Vijf vragen.

Wat is een gezondheidsverklaring?

Da’s vrij simpel. Het is een vragenlijst over je gezondheidstoestand. Het kabinet heeft de verklaring verplicht gesteld, mede om de instroom van mogelijke coronapatiënten te beperken. Ook worden passagiers en bemanning op deze wijze beschermd voor besmetting met het virus.

Hoe kom je aan een gezondheidsverklaring?

Je hoeft de gezondheidsverklaring niet aan te vragen bij de huisarts. Je kunt het formulier hier dowloaden, uitprinten en invullen. Vervolgens moet je natuurlijk niet vergeten de verklaring mee te nemen naar het vliegveld.

Alle passagiers die van en naar Nederland vliegen, mits ze 13 jaar of ouder zijn, moeten een gezondheidsverklaring meenemen. Mocht je klachten ingevuld hebben die kunnen wijzen op besmetting met het coronavirus, wordt je geweigerd aan boord.

Wanneer moet je de gezondheidsverklaring laten zien?

Het is de bedoeling dat je de verklaring de hele reis op zak hebt. Op de luchthaven van aankomst worden steekproeven uitgevoerd. Het zou dus kunnen dat er gevraagd wordt of je een gezondheidsverklaring kunt laten zien.

Hoe zit het met een vlucht uit een land waarvoor een inreisverbod geldt?

Dan is een gezondheidsverklaring uiteraard ook verplicht. Als je naar Nederland reist vanuit een land waarvoor het inreisverbod van kracht is, geldt bovendien het dringende advies om na aankomst veertien dagen in quarantaine te gaan. Dat geldt ook voor reizigers uit Servië en Montenegro, staat op de site van de Rijksoverheid .

O ja, bemanningsleden van luchtvaartmaatschappijen, medisch personeel, diplomaten en zeevarenden hoeven niet in quarantaine.

Verder nog iets?

Vergeet vooral geen mondkapje mee te nemen. Het dragen daarvan is op luchthavens verplicht bij de check-in, de security-check en tijdens het boarden. Veel maatschappijen verplichten het dragen van mondkapjes ook in het vliegtuig zelf. In sommige gevallen worden mondkapjes gratis uitgedeeld, maar schaf er voor de zekerheid zelf eentje aan.