FOTO SHUTTERSTOCK

Niet kapot te krijgen: dit zijn de vijf beste planten voor op kantoor

FOTO SHUTTERSTOCK

Mensen worden minder snel ziek en functioneren beter als er planten op de werkplek staan, bleek eerder al uit onderzoek van Wageningen University. Maakt het nog uit wélke plant je neerzet op je werkplek, of zijn ze allemaal goed? Tuin- en plantengoeroe Romke van de Kaa onthult zijn top 5 kantoorplanten.

Het is een suggestief woord: kantoortuin. Voor je geestesoog zie je een urban jungle vol employees die zich met een machete door de lianen een weg naar de kopieermachine banen. De werkelijkheid stelt teleur. Laatst was ik op de feestmiddag die deze site zijn freelancers aanbood. In deze kantoortuin nauwelijks een plant te bekennen. Het was een urban desert .

We weten dat planten voor een gezonde werkomgeving zorgen, maar ernaar handelen - ho maar. In het gunstigste geval sluiten we een contract met een interieurbeplanter onder het motto ‘breng maar wat’. En dat gebeurt. Een leasecontract wordt getekend en er verschijnt een allegaartje aan hydroplanten. Die staan in een pot vol gepofte kleikorrels die sprekend op de keutels van een reuzenluiaard lijken. Een metertje houdt de waterstanden bij.

Leasefirma

Die hydrokorrels zou je kunnen maskeren met een laagje glanzende kiezels; je zou een beplantingsplan kunnen maken, desnoods aan de hand van een thema als ‘Amazone’ of ‘Ons Indië’. Zo’n plantenleasefirma moet wel worden aangestuurd. Neem geen genoegen met die eeuwige Ficus benjamina die overal zijn dorre blad laat vallen.

Nog mooier zou het zijn als de werknemers hun eigen plant konden adopteren. De tijd waarin iedereen zijn sigarettenpeuk in de sierpotten doofde is voorbij, maar nog steeds komt er soms scheut thee of koffie in de gepofte kleikeutels terecht. En waar de verantwoordelijkheid elders ligt, is de plant het slachtoffer. Je zou zelfs planten in echte grond kunnen laten groeien.

De interieurbeplanter heeft een beperkt arsenaal, maar de mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos. Waarom geen citroengras in de vensterbank geteeld, of gember waarvan iedereen naar hartelust kan oogsten? Of waarom geen ‘vergeten kamerplanten’ weer in ere hersteld, zoals de weelderige kamerlinde of de niet dood te krijgen aspidistra?

Niet iedereen heeft groene vingers, en dat hoeft ook niet. En niet iedere plant is een blijvertje, maar er zijn er toch aardig wat die lastig dood te krijgen zijn.

Top 5

1. In een top vijf van sterke kantoorplanten komen we al gauw bij de ouderwetse rubberboom terecht: Ficus elastica , heeft groot, glimmend blad en groeit als kool. Zo’n bonenstaak is nogal saai, maar als je al na 20 centimeter de top uit de plant haalt zal hij zich mooi vertakken. Bovendien zie je dan - heel leerzaam - het sap verschijnen waaraan de boom zijn naam te danken heeft. Dreigt hij het plafond te raken, dan zaag je hem gewoon weer terug. Als de bladeren stoffig worden neem je ze met een stofdoek af. En vind je het grachtengroene blad te saai, dan kies je ‘Tineke’ met blad dat is gemarmerd in grijsgroen, donkergroen en crèmewit.

loading

2. Er is nog een andere zeer geschikte ficus: Ficus lyrata, de vioolbladplant . Het blad is groot, glimmend groen, en met de nodige fantasie heeft het de vorm van een viool. Het is frivool gegolfd en maakt daardoor een vrolijker indruk dan de strenge rubberboom. En ook hier geldt: snoei de plant om hem te laten vertakken en grijp manhaftig in als hij te groot wordt. Snoeien doet groeien.

loading

3. Monstera deliciosa is de officiële naam van de overbekende gatenplant . Overbekend, dat wel, maar nog altijd de meest decoratieve bladplant. Matisse was er gek op. Wij zijn dat ook. Onverwoestbaar, tenzij je de plant verdrinkt. Kantoorplanten gaan vaker dood aan te veel dan aan te weinig water.

loading

4. Ook interessant qua bladvorm is de vingersboom, Schefflera arboricola , met bladeren als met uitgespreide vingers. Wel zijn dat er meer dan vijf zoals bij ons.

loading

5. En over vingers gesproken: de vingerplant, Fatsia japonica , heeft zich al meer dan een eeuw als overlever bewezen. En raak je erop uitgekeken, kun je hem ook nog in de tuin planten.

loading

home
net-binnen
menu