Het is de Nationale Week Zonder Vlees, hét moment om vleesvervangers uit te proberen. Maar weet je niet wat je moet kiezen? Wij maken het makkelijker, door een selectie vleesvervangers voor op brood te testen.

Van 8 tot en met 14 maart is het de Nationale week zonder vlees, een week om je te inspireren vaker vegetarisch te eten. Eén van de makkelijkste manieren om te minderen met vlees is te kiezen voor vleesvervangers. Het schap met vegaburgers, -lapjes, - schnitzels en –nuggets puilt inmiddels uit bij de meeste supermarkten, maar ook de liefhebber van vlees op brood kan tegenwoordig zijn of haar hart ophalen.

Vooral Albert Heijn heeft het afgelopen jaar grote stappen gezet met haar eigen merk vleesvervangers voor op brood. Maar ook de grote merken (De Vegetarische Slager, Garden Gourmet, Quorn, Kips) zijn te vinden tussen de ‘normale’ pakken met ham en salami.

Maar zijn die vega plakjes ham, boterhamworst, kipfilet en salami eigenlijk ook een beetje lekker? Met een klein panel redacteuren - Patriecia Kolthof, Thereza Langeler en Carleen de Jong - testten we blind een willekeurige, maar met zorg uitgekozen selectie van vegetarische vleeswaren uit de supermarkt. We keken naar smaak en structuur en stelden onszelf de vraag: is dit een goed alternatief voor de echte vlees-op-brood-liefhebber? Zo maken we de keuze voor jou makkelijker en is de stap naar een vegetarisch of flexitarisch bestaan weer een beetje kleiner.

We proefden alternatieve ham, boterhamworst, kipfilet en salami-variaties van de merken Albert Heijn, Garden Gourmet, de Vegetarische Slager en Quorn.

Ham, misschien lekker op een tosti?

We beginnen met de vleesvervanger waarvan we denken dat het de meest milde smaak heeft: ham. De ham van Albert Heijn kost 1,69 euro voor 80 gram en de ham van Quorn is 2,35 euro voor 100 gram. De ham van Albert Heijn valt meteen op omdat hij heel slijmerig is. Er ligt een laagje vet op het plakje. De smaak begint zout, maar dat neemt ook snel af, waarna het eigenlijk gewoon smaakloos is. De smaak van ‘echte’ ham is moeilijk te ontdekken – op wat lichte rokerigheid na.

loading

De ham van Quorn is juist heel droog en smaakt eigenlijk nergens naar, wat hem saai maakt. De plakjes zijn niet allemaal even dik en ook niet perfect rond, wat het meer een ‘echt ham’ gevoel geeft. Over geen van deze twee soorten ham zijn we dus heel positief, we zouden ze niet los op een broodje eten. Maar op een tosti, even meegebakken met een eitje of met komkommer, tomaat, sla en mayonaise, dat zien we wel als een goede optie.

Wil je toch graag een keuze maken, dan zouden wij gaan voor de ham van Albert Heijn, die is smaakvoller, en goedkoper.

Boterhamworst, het eerste plakje voor de prullenbak

De boterhamworst proeven we van de merken Garden Gourmet (1,59 euro voor 80 gram), Vegetarische Slager (1,59 euro voor 80 gram) en Albert Heijn (1,49 euro voor 80 gram).

Normaal gesproken zijn we fan van De Vegetarische Slager, maar deze boterhamworst valt bepaald niet in de smaak. Patriecia wil haar plakje niet opeten en gooit hem – tegen al onze principes over voedselverspilling in – in de prullenbak. Hij is erg vettig, net als de ham van Albert Heijn en de smaak is zuur en chemisch. Thereza maakt een associatie met isolatiemateriaal. Het mag duidelijk zijn: we raden hem niet aan.

loading

Die van Garden Gourmet is onze favoriet. Hij ziet er mooi uit, met witte spikkels alsof het ‘echt’ vlees is met stukjes vet erin. Hij heeft wel een heel licht zoete, bloemige smaak, maar verder lijkt het net op echte boterhamworst.

Ook de boterhamworst van Albert Heijn ziet er mooi uit, maar heeft wel een hele sterke geur. Dat komt ook terug in de enorm kruidige smaak. Goed dat er meer kruiden worden gebruikt dan alleen zout, maar hierbij is het wel heel overheersend. Voordeel is wel dat de smaak helemaal niet saai is. Paar plakjes komkommer erbij op en je hebt een oké broodje voor als je verder geen inspiratie hebt voor je lunch.

Kipfilet, van net net echt naar snoepsmaak

De kipfiletplakjes van Garden Gourmet (1,99 voor 80 gram), Albert Heijn (1,69 voor 80 gram), De Vegetarische Slager (2,55 euro voor 100 gram) en Quorn (2,35 euro voor 100 gram) zien er allemaal compleet verschillend uit. Blijkbaar is er niet echt consensus over hoe nepkipfilet eruit zou moeten zien.

De plakjes van Garden Gourmet en De Vegetarische Slager vindt het panel het lekkerst. Patriecia merkt zelfs op dat als ze die van Garden Gourmet op brood zou krijgen, ze niet zou merken dat het nep was. De smaak is goed, het is alleen heel licht zuur. Dat vinden we niet bij kip passen. Ook is de structuur onnatuurlijk glad. Dat is bij die van De Vegetarische Slager wel anders. De structuur is ruw en een beetje droog. Deze is zowel qua smaak als structuur het best van alle plakjes nepvlees tot nu toe.

loading

Nee, dan die van Albert Heijn, die bij ons alle drie al vrij snel in de prullenbak verdwijnt. Hij ruikt en smaakt zuur, naar augurken, is olie-achtig en brokkelig in je mond. Tegelijkertijd is de smaak erg zout. De plakjes zien er niet lekker uit qua kleur. De structuur doet denken aan rauw vlees, en niet op een goede manier. “Alles gaat verkeerd hier,” aldus Thereza. “Als ik dit in de koelkast zag liggen, zou ik denken: die is niet meer goed,” zegt Patriecia. Waarop ik, Carleen, even check of de plakjes eigenlijk nog wel houdbaar zijn. Dat zijn ze, dit was dus de bedoeling.

De kipfiletplakjes van Quorn ruiken naar snoep. Geel-rode perzikken van Haribo om precies te zijn. Totaal niet zoals kipfilet hoort te zijn. Wel een pluspunt: het ziet er goed uit, met gaatjes en deukjes en niet heel kunstmatig glad zoals sommige andere plakjes nepvlees.

Salami, minder kruidig dan boterhamworst

Van De Vegetarische Slager proberen we nog de Spaanse Worst (2, 55 euro voor 100 gram) en de Salami van Albert Heijn (1,69 euro voor 80 gram). Beide zien er mooi uit, met verschillende kleuren zoals echte salami dat ook heeft. De Spaanse worst van De Vegetarische Slager doet ons qua geur denken aan chips of kruidige crackertjes. De smaak is kruidig, een klein beetje stoffig en met een licht zure nasmaak. De plakjes breken snel en zijn een beetje droog. Dit is een oké alternatief voor salami, maar hier liggen nog wel mogelijkheden voor verbetering.

loading

De salami van Albert Heijn is juist helemaal niet smaakvol, maar zout en een beetje chemisch en nep. Hij lijkt qua smaak, vettigheid en structuur erg op een aantal van de kipfilet, ham en boterhamworst, maar dan met wat meer kleur. Achteraf vragen we ons af waarom de boterhamworst van Albert Heijn kruidiger is dan de salami van Albert Heijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Eten & drinken
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct