We gaan de wereld over. Hoewel de coronacijfers steeds meer landen tot vakantielanden maken ligt de hele wereld nog niet aan onze blote voeten. Behalve dan in deze kookboeken die onlangs zijn verschenen.

Mijn Frankrijk

Frankrijk, het land waar onze ouders en grootouders al op vakantie gingen. Vroeger met een zak aardappelen achterin, of op zijn minst wat potten pindakaas, tegenwoordig met meer culinaire schwung en verwachting. Voor de mensen die de verandering hebben meegemaakt – en voor anderen die nog eens vol verwondering terugkijken naar wat een baguette jambon-beurre (broodje met ham, zeg maar) zo bijzonder maakte is er het heerlijke boek Mijn Frankrijk van Onno Kleyn (Nijgh & Van Ditmar, 29,99 euro).

De culinair journalist en wijnschrijver verhaalt over zijn jarenlange liefdesaffaire met het land, dat begon als jongeling op kampeervakantie in de jaren 70 van de vorige eeuw en geculmineerd is in langdurige culinaire retraites in zijn tweede huis in Tonnère dat aanschurkt ligt tegen de Chablis-wijnstreek. Verhalen en recepten buitelen in dit rijke boek over elkaar, waarbij Kleyn de ene keer een lyrische gids is, de andere keer een streng culinair opvoeder.

De verschillende keren dat wij met de auteur op stap waren in Frankrijk, hebben wij dat van dichtbij kunnen meemaken. Mocht u deze zomer toch binnensgrens blijven, dan kunt u met dit fraaie boek gerust onder de lokale plataan gaan zitten wegdromen, een glas frisse witte wijn in de hand.

loading

De vrouw die water liet aanbranden

Over wijn, en nog iets meer, gaat ook het reis- en verblijfsboek De Vrouw die water liet aanbranden (Ambo/Anthos, 21,99 euro) van Harold Hamersma. De vermaarde wijnschrijver, die tijdens de pandemie zijn proeverijen vooral binnenshuis en beperkt moest houden, heeft de extra vrije tijd gebruikt om zijn avonturen in binnen- en buitenland te boek te stellen.

De vrouw uit de titel is zijn moeder, die door het Amsterdamse straatbeeld schuifelt en een groot deel van haar eten – dat ze zelden zelf kookt, want ze kan niet koken – aan de vogels geeft. Zij is de kapstok in het verhaal waarin Hamersma over de wereld zwerft, wijn proeft van Nieuw-Zeeland tot Zeeland en in de diepste wijnkelders van de wereld duikt.

Het verhaal leest als een trein – Hamersma was vroeger reclameschrijver, en dat merk je -, hoewel soms de overgang van een uitbundig wijnfeest naar droge proefnotities wat al te abrupt is. Maar probeer maar eens meer dan twintig jaar wijnschrijverij in een vloeiend verhaal te krijgen. Soms heb je ook wel eens een droge strot.

loading

De Aardappeleters

Een andere reis maken Joost Engelberts, Joris Vermeer en Bas Zwartepoorte in het boek De Aardappeleters (Thomas Rap, 29,99 euro). Ondanks de verwijzing naar het schilderij van Van Gogh gaat dit boek vooral niet over Nederland.

De ondertitel van De Aardappeleters – het boek is gebaseerd op de gelijknamige tv-serie bij de NTR – luidt namelijk: ‘hoe twintig gerechten de wereld veroverden’. De auteurs gingen op zoek naar de achtergronden van babi pangang en de schnitzel, de goulash en de ceviche.

Het levert een beeld- en verhalenboek op, met af en toe een recept maar vooral een verlangen naar de herkomst van onze gerechten. Daartoe duiken ze in de krochten van bibliotheken en tekenen ze recepten op uit de monden van chefs en boeren, baronessen en uitvinders. Culinaire geschiedenis om van te smullen.

loading

Zo gepiept

Een ander aardappelboek is Zo gepiept (Nijgh & Van Ditmar, 22,50 euro ). Samuel Levie serveert de lezer een vijftigtal recepten voor een agv’tje (aardappel, groenten, vlees/vis/vegetarisch) maar dan met een moderne twist. Levie, bekend als worstmaker van Brandt en Levie en een van de mensen achter het Food Cabinet, stoft het imago van de aardappel grondig af. Hoewel, afstoffen?

De gemiddelde Nederlander eet nog steeds vier dagen van de week aardappels dus het valt nogal mee met de neergang van het volksvoedsel. En terecht, want de pieper is een gezondheidsbommetje dat zijn weerga niet kent. U kunt gerust een jaar lang alleen maar aardappelen eten en dan heeft u voldoende voedingstoffen en voedsel om gewoon te leven.

We geven toe, dat is saai, maar met aardappels kun je natuurlijk ook veel meer dan alleen maar koken, bakken of er friet van maken. Daarom geeft Levie wat speelse recepten voor wanneer u de aardappel wilt aankleden in de keuken.

loading

Wereldse Smaakmakers

Voormalig tweesterrenchef Pascal Jalhay heeft met Wereldse Smaakmakers (Fontaine Uitgevers, 32 euro) een fijn boek geschreven. Jalhay laat je zien hoe je met basisingrediënten – kruiden, oliën, enzovoort - de mooiste smaakbegeleiding – boemboes, kruidenmixen en sauzen – voor je gerechten kan bedenken.

Met een vriendelijk schouderklopje voor de Indische keuken, waar Jalhays wortels liggen, en een aai over de bol voor de Nederlandse keuken, biedt dit boek een verdieping waarmee zelfs de eerder genoemde aardappels van profiteren.

loading

Pret à diner

Pret à diner van Estée Strooker (Nijgh Cuisine, 32,50) bevat de lievelingsrecepten van haar restaurant ’t Amusement in Arnhem dat ze tien jaar geleden op 20-jarige leeftijd (!) opende.

Strooker, onder meer bekend van 24-Kitchen en tevens eigenaar van eetwinkel Stroom in Arnhem, heeft een persoonlijke culinaire gids geschreven aan de hand waarvan je een indrukwekkend menu kunt samenstellen voor je gasten, zonder dat je daarvoor culinaire heksentoeren hoeft uit te halen.

Het helpt daarbij dat Strooker meedenkt met het plannen van de boodschappen, de mise en place en andere praktische voorbereidingen van het diner. Leer denken en werken als een chef, is het adagium van het boek, en je blaast je gasten omver.

loading

De vier seizoenen van Vogel

Normaal hebben we het niet zo met kookboeken van BN’ers, maar een enkele keer komt er iets bijzonder langs gevlogen. Sanne Vogel bijvoorbeeld, actrice, filmmaker, theatermaker, schrijver en regisseur. De Vier seizoenen van Vogel (Fontaine Uitgevers, 32,50) biedt een boeiende blik in haar minikeukentje, waar ze volledig veganistisch kookt voor haar familie – wat ze tijdens de pandemie veelvuldig heeft gedaan.

Vogel schrijft over het veganisme in een beeldende stijl zonder drammerig te zijn. Ze verleidt de lezer met gerechten die zeer smakelijk zijn, maar soms wel enige keukentijd vereisen. Bovendien moet je wel flink wat (fiets)kilometers maken om de veelheid aan bijzondere ingrediënten bij elkaar te sprokkelen – tenzij u zelf roze oesterzwammen kweekt of lekker tofu kunt fermenteren.

loading

Smaakspoken

Smaakspoken (Volt, 15,99 euro) van Daan Faber is een sprookje dat voor kinderen het geheim van de zeven smaken - zout, pittig, zuur, vet, umami, bitter en zoet - onthult.

In dit avontuurlijke kinderboek, dat overigens ook zeer leesbaar is voor volwassenen en fantastisch is geïllustreerd door José Luis Gárcia Lechner, wordt de 9-jarige Puck bezocht door de zeven smaakspoken, die haar ontvoeren naar hun wereld waar ze moet leren proeven.

Pucks moeder is overleden, en haar vader heeft het te druk in het restaurant. Ze wil hem graag helpen in de keuken, maar hij vindt haar te jong, en eerst moet ze leren proeven. In de sprookjeswereld die Faber creëert vindt Puck de weg door die smaakwereld, zodat ze misschien straks kan helpen in de keuken.

loading  

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Eten & drinken
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct