Krijg je deze zomer jouw geld terug als je reis door corona niet doorgaat? En drie andere vragen over de vakantie

De tweede proefvakantie gaat in begin mei naar Gran Canaria. Deelnemers hebben dan meer vrijheid: ze mogen zelf het hotel uit. FOTO ANP

De meivakantie wordt ‘m niet, maar als we geluk hebben kunnen we deze zomer weer op reis. Vier vragen over corona en de zomervakantie.

1. Krijg ik mijn geld terug als mijn vakantie niet doorgaat?

Als je jouw vakantie als pakketreis boekt bij een reisorganisatie, dan krijg je jouw geld terug als de vakantie niet door kan gaan. Dat geldt niet als je op eigen gelegenheid reist.

,,Als je boekt voor datums na 15 mei, dan kun je de datum veranderen, omboeken of je geld terugkrijgen als de reis niet door kan gaan. Als je op eigen gelegenheid iets boekt, heb je geen garantie dat je je geld terugkrijgt als er een negatief reisadvies is. De luchtvaartmaatschappij kan zeggen dat er gewoon wordt gevlogen en het hotel kan zeggen dat het open is”, aldus woordvoerder Mirjam Dresmé van reisbranchevereniging ANVR.

2. Moet ik gevaccineerd zijn voordat ik op vakantie kan?

Om vrij reizen binnen de Europese Unie gemakkelijker te maken, wil de EU een ‘ digital green certificate ‘ gaan uitgeven aan Europese burgers. Als je dit groene certificaat kunt tonen tijdens jouw reis (bijvoorbeeld op het vliegveld of aan de grens), mag je zonder probleem doorreizen.

Een belangrijke voorwaarde voor het certificaat is dat een coronavaccinatie geen vereiste is. Mensen die nog niet aan de beurt zijn geweest, komen dus niet buitenspel te staan. Een andere manier om het certificaat te krijgen is door een negatieve test te hebben gedaan voorafgaand aan de reis. Hoe recent die test moet zijn, hangt af van het land waar je naartoe wilt reizen.

De verwachting is dat de groene reiscertificaten dan op z’n vroegst halverwege juni beschikbaar zijn. Dan is nog niet iedereen in Nederland gevaccineerd.

3. Hoe zit het met mijn verzekering op reis?

,,Medische kosten in het buitenland worden altijd vergoed door de zorgverzekering ’’, zegt woordvoerder Paul Koopman van het Verbond van Verzekeraars. ,,Als de medische kosten in het buitenland hoger uitvallen, zijn de extra kosten voor de reisverzekering . Over het algemeen zijn coronagerelateerde risico’s niet verzekerd als je je in een oranje of rood gebied bevindt. Ook niet als het aantal besmettingen daar lager is dan in Nederland.”

4. Wat nou als ik gewoon ga?

Je kunt zelf een ticket boeken bij een vliegmaatschappij of in de auto stappen deze zomer. Je bent dan wel op jezelf aangewezen als er iets misgaat. De overheid van het land waar je vakantie viert (of gaat vieren) kan bijvoorbeeld besluiten dat mensen die net aankomen twee weken in quarantaine moeten.

Directeur Gerda Klooster van Klooster Reizen (vijf vestigingen in de provincie Groningen en een in Roden) vraagt zich af of het verstandig is om tegen advies van de overheid in op reis te gaan naar een ‘oranje bestemming’. ,,Je kunt nu een ticket boeken naar Spanje voor de meivakantie, maar dan moet je voor je vlucht daarheen én voor je vlucht terug een negatieve PCR-test hebben. Dus zodra je er bent moet je al bezig gaan met het regelen van zo’n test en als die positief blijkt dan mag je niet terug. Alle (financiële) gevolgen zijn in dat geval voor eigen rekening. Dat klinkt voor mij niet als leuk op vakantie gaan.”

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Toerisme
Coronavirus