Koningsnacht ontmoet Koningsdag: de eerste Oranjefans in Groningen verkennen de route (+video)

In alle vroegte verzamelden de eerste Oranjefans zich uitgedost en wel vrijdagmorgen langs de Koningsdagroute in Groningen. „We durven niet te drinken, straks moeten we plassen.”

De zon is net op als de laatste volhardende stappers van donderdagnacht door de Oosterstraat in Groningen waggelen. Met een pizza onder de arm of een broodje kebab in de hand koersen ze richting bed. Of, wie zal het zeggen, naar een volgend feestje.

Koningsnacht ontmoet Koningsdag

Een vroege hondenuitlater steekt het Gedempte Zuiderdiep over, oranje bretels bungelen langs zijn benen.

Het is een feestelijk contrast, deze vrijdagmorgen rond de klok van zessen, wanneer Koningsnacht overgaat in Koningsdag. Op de Grote Markt bereiden tientallen politieagenten de komst van de koninklijke familie voor, een veegwagen van de gemeente borstelt bekers, bierviltjes en patatbakjes bij elkaar.

Vanaf een houten bank voor café De Drie Gezusters aanschouwt een uitgetelde kroegtijger - van top tot teen gehuld in een oranje pak - zwijgzaam het tafereel. De armen over elkaar, in gedachten al lang onder de wol, zo lijkt.

Slapeloos van opwinding

Twee straten verderop, in de Sint Jansstraat aan het begin van de route die het Koningspaar straks aflegt, staat een man in eenzelfde oranje kostuum. Ook hij is de hele nacht wakker gebleven - van opwinding.

„Slapen doe je toch niet”, zegt Bert Slits (52) uit Liempde, Noord-Brabant. Hij arriveerde donderdagavond per trein, waarna hij uren heen en weer stiefelde tussen de Grote Markt en hotel-restaurant De Prinsenhof. Beetje muziek kijken, stukje lopen, weer even blijven staan. Het hield hem uren op de been. „Een keer per jaar zeg ik altijd: ik sla de nacht over. Koningsnacht.”

Het Koningshuisvirus kreeg hem te pakken in 2013. Sindsdien mist Slits geen Koningsdag, geen Prinsjesdag, geen rouwdienst, geen trouwdienst, geen doopdienst. „Momenten van vreugde en verdriet”, zegt hij. „Ik vind het belangrijk om daarbij te zijn. Ze zijn een stuk van mijn leven geworden.”

Roepen, cadeau geven, foto’s maken

Slits hoopt het Koningspaar in het voorbijgaan straks een cadeau aan te bieden: twee zelfgemaakte en ingelijste tekenen. Eentje van kasteel Drakensteyn en eentje van de wapens van Willem-Alexander en Koningin Máxima.

Hij is niet de enige. Ook broer en zus Johan (22) en Rosaline (16) Hendrikse zitten klaar. Op klapstoeltjes en met presentjes. „Twee blikjes met snoepjes voor de Koning een eentje voor Maurits. Hij was tien dagen geleden jarig”, zegt Johan, die zijn oranje sjerp nog eens recht trekt en twee geplastificeerde A4-tjes vol met selfies met leden van de koninklijke familie tevoorschijn tovert. Maurits, Máxima: jolig kijken ze de camera in.

De broer en zus uit Achterberg zijn door de wol geverfd als het aankomt op Koningsdagen. Steevast zitten ze langs de route. Altijd aan het begin. „Dan zijn ze nog fris en fruitig. Kunnen ze nog wat hebben.”

Hoe hij het aanpakt als de Koning straks langskomt? Hij haalt zijn schouders op. Simpel. „Roepen, cadeaus geven, foto’s maken”, zegt Johan lachend. „Je hebt tien seconden, daarin moet je alles doen.”

Wortels, mango en sinaasappelsap

Buren en vriendinnen Marieke Bodewes (60) en Jorien Falke (68), die vandaag beiden gekroond door het leven gaan, houden een andere strategie aan. Zij staan juist aan het einde van de route, op de Vismarkt. Pal vooraan, tegen het hek gedrukt en een - oranje - tas vol eten en drinken - oranje - in de aanslag.

„We hebben worteltjes, mango en sinaasappelsap”, zegt Falke. Bodewes: „We durven alleen niet te drinken, want dan moeten we straks plassen.” En op zo’n dag geldt: liever ophouden dan je plek kwijt zijn. „We wonen in Groningen, nu hebben we de kans om eersterangs te staan. Dit willen we meemaken.”

De dames weten uit ervaring: de podium is de plek waar het Koningspaar vanmiddag het volk zal bedanken. Of ze ook presentjes voor het paar hebben meegenomen? Falke schudt haar hoofd en lacht. „Dat wij hier zijn vind ik al heel wat.”