Koningsdag 2021 was volgens de koning een dag om nooit te vergeten en nooit te herhalen

FOTO ANP

„Een Koningsdag om nooit te vergeten, maar ook om nooit te herhalen.” Met die woorden sloot koning Willem-Alexander Koningsdag 2021 in Eindhoven dinsdag af. Hij doelde op de beperkingen vanwege de coronapandemie bij het bezoek voor zijn verjaardag aan de stad.

Wegens het coronavirus waren de activiteiten aangepast. De koning en zijn gezin arriveerden rond 11.00 uur in een karavaan van oude en nieuwe auto’s op het terrein van de Tech Campus in Eindhoven. De koning reed met Amalia voorop in een oude DAF die de koninklijke familie jarenlang gebruikte tijdens vakanties in Italië.

Maxima zat in een auto op zonne-energie van Lightyear. Zij zei later dat ze het leuker had gevonden als ze er wat meer in had kunnen scheuren. Willem-Alexander zei over de rit in de DAF: „Heel bijzonder dat ik nu in het echt met mijn dochter, de volgende generatie, erin mocht rijden. Is echt fantastisch geweest.”

loading

Bij aankomst werden de Oranjes opgewacht door de Eindhovense burgemeester John Jorritsma. De koningin en de prinsessen kregen een bosje bloemen van vilt. Jorritsma heette de familie welkom en feliciteerde de koning. De koning en zijn gezin gingen vervolgens met mensen in gesprek, op afstand via een scherm.

loading

Op de campus werden ze getrakteerd op een concert van een aantal leden van groep The Streamers. Onder meer Paul de Munnik, Guus Meeuwis, Thomas Acda en Roel van Velzen en Nick & Simon zongen voor de familie het nummer Our House van Crosby, Stills, Nash & Young. Guus Meeuwis feliciteerde de koning. De koning bedankte voor het lied en zei zich te verheugen op het concert dat de groep later dinsdag gaat geven.

Daarna waren er optredens, een regioquiz en een talkshow voor de koninklijke familie. Ook namen de Koning en zijn dochters plaats in een race-simulator.

loading

loading

loading

loading

loading

loading

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane vertrokken even voor 13.30 uur uit Eindhoven, in dezelfde voertuigen als waar ze mee aankwamen. Even daarvoor bedankte de koning Eindhoven voor de gastvrijheid. Hij zei dat hun harten uitgaan naar de mensen die geen feest kunnen vieren doordat ze dierbaren zijn kwijt geraakt of bijvoorbeeld in een ziekenhuis, op de ic, staan op dit moment.

loading

Het was de achtste Koningsdag van Willem-Alexander, die sinds 2014 op 27 april wordt gevierd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Koningsdag
Fotoserie
Instagram