Klassieke thriller die je gezien moet hebben

Er zijn van die films waarbij je je tot het laatst afvraagt: hoe zit het nou eigenlijk? Zo’n film is de spannende thriller The game uit 1997 met Michael Douglas en Sean Penn.

1. Het verhaal

De schatrijke bankier Nicholas Van Orton (Michael Douglas) leidt als pas gescheiden man een saai en teruggetrokken leven. Contact met ex-vrouw en dochter heeft hij niet meer. Hij heeft zijn broer Sean Penn ook al een tijd niet gezien. Penn verrast hem met een cadeaubon voor ‘The game’ van een entertainmentbedrijf met de naam Consumer Recreation Services. Nieuwsgierig als Van Orton is, besluit hij het bedrijf te bezoeken. Dat had hij beter niet kunnen doen, want hierna staat zijn leven op zijn kop. Er volgt een aaneenschakeling van gebeurtenissen, waarbij hij gedrogeerd word, mensen hem plotseling achterna zitten en hij al zijn geld kwijtraakt.

2. De regisseur

David Fincher kun je eigenlijk nooit betrappen op een slechte film en dat maakt hem één van Hollywoods grootste regisseurs van dit moment. Fincher begon ooit als regisseur van muziekvideoclips voor onder meer Madonna en de Rolling Stones. Zijn speelflmdebuut maakte hij in 1992 met Alien 3. Zijn eerste meesterwerk volgde drie jaar later met de donkere thriller Se7en, met Brad Pitt, Morgan Freeman en Kevin Spacey in de hoofdrol. Se7en kreeg een Academy Award-nominatie. Fight club, The curious case of Benjamin Button, The girl with the dragon tattoo en zijn meest recente Gone girl zijn enkele andere hoogtepunten. Ook regisseerde en produceerde hij deels Netflix-serie House of Cards. Fincher weet altijd films neer te zetten die beklemmend zijn en een donker randje hebben. Hij staat bekend als een absolute perfectionist.

3. De hoofdrolspeler: Michael Douglas

Pikant aan de rol van Michael Douglas als de koude, achterdochtige en net gescheiden Nicholas Van Orton was dat de acteur zelf net middenin een vechtscheiding zat. De in het echte leven altijd opgewekte en positieve Douglas zette de rol van Van Orton zo goed neer, dat in Hollywood werd gezegd dat hij de donkere ervaringen met zijn scheiding in het echte leven daadwerkelijk heeft gebruikt voor deze gelegenheid.

4 De bijrol: geen Jodie Foster

Met Sean Penn als zijn broer Conrad had David Fincher een tweede sterke troef in handen. Maar Penn zou de rol eerst niet spelen. Tijdens het filmfestival in Cannes van 1996 kondigde de filmmaatschappij aan dat Michael Douglas en Jodie Foster de film zouden gaan doen. Foster zou de rol krijgen van zus Van Orton die de cadeaubon aan Douglas overhandigt. Maar Fincher vond eigenlijk dat Foster een veel te grote actrice was voor een bijrol. De zus werd dus een broer en men vroeg eerst Jeff Bridges. Maar toen deze weigerde, kwam Sean Penn in beeld.

5. Eerdere versie ging niet door

Het script voor The Game lag er al in 1991 en de acteurs Kyle MacLachlan en Bridget Fonda zouden de hoofdrollen spelen. Maar filmmaatschappijen gingen onderling schuiven met de film en hij werd uitgesteld. Daarna kreeg Fincher het script in handen en de rest is geschiedenis.

The game,

SBS 9, 20.30 uur

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement