Alsof ze een kledingkast in het paleis opentrekt. Die hoed? Die droeg de koningin bij staatsbezoek zus en zo. Die laarzen? Bij die receptie daar. Josine Droogendijk weet alles van de garderobe van koningin Máxima en vertelt daarover bij tv-programma’s. „Ze is ons grootste stijlicoon.”

Vanaf de dag dat Máxima zich als partner van de (toen nog) kroonprins op tv presenteerde, is Josine Droogendijk fan. Voor haar is de vorstin een inspiratiebron: „Ze heeft smaak, ze heeft stijl en ze blijft verrassen.” Josine volgde een hbo voor communicatie en een mode-opleiding en creëerde haar eigen baan als Máxima-modekenner. Zo runt ze haar eigen website modekoninginmaxima.nl waarop ze de kleding van de vorstin bespreekt.

Josine is 30 jaar, woont in IJsselmuiden en is moeder van drie kinderen. Als paleiskenner is ze inmiddels vaste gast bij royaltyprogramma Blauw Bloed en schuift ze regelmatig aan bij Tijd voor Max om kijkers bij te praten over koninklijk nieuws of bij gebeurtenissen met een oranje tintje. Ook schreef ze het boek De magie van Máxima , waarin ze de stijl en de keuzes van de vorstin tegen het licht houdt.

En jawel, nu het feest wordt op het paleis wil ze ons ook wel bijpraten over de garderobe van de vorstin.

De cijfers

Koningin Máxima heeft ruim 1.100 setjes, 250 hoeden, 500 paar schoenen en 370 tassen. Dat wil zeggen: met die outfits is ze in het openbaar verschenen. „Het betekent dat ze over die creaties bewust heeft nagedacht. Ze heeft meer kleding, maar wat ze thuis draagt, is privé. Dat zien we niet.”

Het misverstand

„Heel vaak hoor ik mensen beweren dat het zo bijzonder is dat onze koningin haar kleding vaker dan één keer draagt. Dat verhaal klopt, maar het is niet bijzonder. Want ook haar voorgangers verschenen vaak in dezelfde creaties. Koningin Wilhelmina droeg haar kleding tot het helemaal versleten was. Ze liet een avondjurk vermaken tot een mantelpak en daarna werd de rok weer een sjaal, zodat de stof optimaal werd gebruikt. Juliana deed dat ook. Beatrix draagt haar creaties ook zeker tien, twaalf jaar. En Willem-Alexander zie je nog steeds met stropdassen uit 2001.”

De kosten

Kleedt de vorstin zich duur? „In vergelijking met de gemiddelde Nederlander wel, in vergelijking met andere royals niet. Ze draagt creaties van meer dan 150 verschillende modehuizen. Een couturejurk van Valentino kost al gauw 40 duizend euro. Daar heeft ze er een paar van. Als je weet dat zo’n creatie op maat wordt gemaakt en dat daar vaak 200 uur werk in zit, snap je dat er een prijskaartje aan hangt. Maar ze bestelt ook vaak online een confectiejurk van het Belgische merk Natan. Die kosten 500 à 600 euro. Dat is niet veel, als je het vergelijkt met wat buitenlandse prinsessen en koninginnen aan kleding uitgeven.”

„Je ziet Máxima ook in couture van ontwerpers als Jan Taminiau, Mattijs van Bergen en Claes Iversen. En soms verschijnt ze ook in creaties van een merk als Zara. Een bloes van een paar tientjes bijvoorbeeld. Als dat gebeurt, zie je dat er meteen een run op die winkels ontstaat, want dan wil iedereen het hebben.”

De verandering (1)

Kleedt ze zich anders nu ze 50 wordt? „Je ziet dat haar rokken iets langer worden. Vaak hoor ik dat ze daarvoor kiest omdat ze ouder wordt. Of omdat ze koningin is geworden. Maar ik denk dat het gewoon komt omdat het modebeeld langere rokken voorschrijft. Alle rokken zijn nu midi of maxi. Mijn jurken van tien jaar geleden zijn nu ook te kort.”

De verandering (2)

Zal ze zich anders kleden als ze de 50 is gepasseerd? „Ik hoop het niet. Het leuke van de kledingkeuze van koningin Máxima is dat ze blijft verrassen. Ik hoop daarom vooral dat ze zich niks aantrekt van alle adviezen. Ze zit al vast aan heel veel protocollen en regeltjes. Laat haar daarom in haar kledingkeuze vooral zichzelf blijven.”

Op verzoek geeft Josine Droogendijk hiernaast commentaar bij vier opvallende creaties van koningin Máxima

1. Bij een concert van Red Ribbon in 2018 in Amsterdam. Het evenement vond plaats om aandacht te vragen voor de bestrijding van aids wereldwijd. Het rode lintje is het symbool van de aidsbestrijders. „De koningin draagt een rode jumpsuit uit de prêt-à-portercollectie van Valentino, die ook haar trouwjurk ontwierp. Dit broekpak is niet speciaal voor haar ontworpen: het is gewoon te koop bij de webshop van Valentino. Ze laat hiermee zien dat mooie mode samen kan gaan met de boodschap van een evenement.”

loading  

2. Bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander in 2013. „Deze jurk vind ik iconischer dan haar trouwjurk en haar verlovingsjurk bij elkaar, vooral vanwege de symboliek. De kleur paste perfect bij het rood-wit van de hermelijnen mantel die Willem-Alexander droeg. Daarin bekende ze kleur en daarin zag je terug dat ze hem bij zijn werk zou gaan ondersteunen. Het borduurwerk en de strakke schouderlijn maken deze creatie perfect. Het is een ontwerp van Jan Taminiau. De beelden van de inhuldiging gingen de hele wereld over. Daarna kreeg Jan Taminiau heel veel opdrachten. Dat zegt veel over het podium dat de koningin een ontwerper biedt.”

loading  

3. Bij de Royal Ascot in Engeland in 2019. Dat is een beroemde paardenrace, maar de aandacht gaat vooral uit naar de bezoekers van het society-evenement. Een feest van zien en gezien worden, voor de hoogste klasse. Er gelden strikte kledingvoorschriften. Zo worden de heren in een pak verwacht en zijn hoeden verplicht, voor dames en heren. Japonnen met blote schouders zijn verboden. „Toen het evenement op de koninklijke agenda kwam te staan, dacht ik: ’Wauw, dat wordt wat’. Máxima stelde absoluut niet teleur. Ze koos voor een jurk van Natan, maar vooral haar hoed was de blikvanger. Een echt spektakelstuk, ontworpen door Berry Rutjes. Ze ontdekte deze hoed toen ze op een zondagmorgen met haar moeder langs haar etalage in Den Haag liep. Alle hanenveertjes zijn met de hand geknipt. Echt een creatie waarmee ze de show stal.”

loading  

4. Op werkbezoek bij NLgroeit in Apeldoorn: een platform waarop ondernemers elkaar helpen. „Hier draagt ze gewoon een bloes van de Zara met een leren broek met wijde pijpen, een culotte. Als je twintig jaar geleden had verteld dat iemand aan het hof leer zou dragen, had niemand je geloofd. En een kuitbroek was helemaal ondenkbaar. Inmiddels zijn die broeken heel populair. Zo zie je dat de kledingstijl van de koningin met de tijd meegaat en dat ze een aanjager is van nieuwe trends.”

loading  

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Mode
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct