Journalist Beitske de Jong plaatst elke avond op Instagram een huis dat te koop staat op Funda, voor minimaal anderhalve ton meer dan een jaar ervoor. Over het succes van Funda Makeovers. ,,Mensen houden van de foto’s van voor en na het flippen.’’

Het zingt rond in Groningen. Aan de Kerklaan staat een huis te koop voor 649.000 euro. Het staat met z’n drie verdiepingen ingeklemd tussen twee schipperswoningen, is strak verbouwd en hip ingericht.

Prijzige woning, maar niets is onwaarschijnlijk in tijden van woningkrapte alias -gekte.

Van 249.000 naar 649.000 euro

Het huis aan de Kerklaan viel ook Beitske de Jong (34) op. Of beter: ze kreeg het wel veertig keer toegestuurd door mensen die haar Instagramaccount volgen en haar meldden dat dit huis nog geen jaar geleden voor 249.000 euro te koop stond. Een uitstekende kandidaat!

De Jong richtte ruim een jaar geleden Funda Makeovers op waarmee ze huizen op Funda toont die minder dan een jaar geleden óók op Funda stonden. Als bouwval, of op zijn minst gedateerd. De huizen zijn gepimpt en leveren zomaar anderhalve ton tot anderhalf miljoen euro meer op dan in oude staat.

Geflipt

,,De huizen zijn geflipt, zo heet dat’’, zegt De Jong. Funda Makeovers, waarvoor ze elke avond een geflipt huis selecteert en de openbaarheid in slingert, is een hobby van haar. Ze studeerde cello aan het conservatorium in Groningen en kunst, cultuur en media aan de RUG, met een master journalistiek erachteraan.

Voor haar werk in de radio- en televisiejournalistiek verruilde ze Groningen voor Amsterdam en twee jaar geleden verkaste ze naar Utrecht. Ze zocht daar een huis op Funda, bezichtigde er ook een stuk of wat en kocht uiteindelijk een huis. Maar ze bleef, uit nieuwsgierigheid, op Funda kijken.

Foto’s en koopsom vóór en ná het flippen zijn populair

Tot haar verbazing zag ze binnen korte tijd twee huizen voorbij komen die ze bezichtigd had. ,,Die huizen waren totaal gepimpt en er was een ton bij de oorspronkelijke prijs opgekomen. Ik bekeek de foto’s van voor en na het pimpen, die duidelijk maken hoe je door een klushuis kunt heen kijken.’’

Ze dacht: als ik het leuk vind om die foto’s én de koopsom van voor en na het flippen te bekijken, dan vinden vast méér mensen dat. Met dat idee begon ze Funda Makeovers. Nu, ruim een jaar na oprichting, heeft ze 321.000 volgers.

,,Een uit de hand gelopen hobby’’, zegt ze. In de eerste weken spitte ze zelf Funda door, op zoek naar geflipte huizen. Naarmate haar aantal volgers groeide, hoefde ze zelf steeds minder te doen. Haar volgers tippen massaal geschikte huizen.

‘Ik wil nergens schande van spreken’

Wat ze beoogt met haar inkijkje in de huizenmarkt? ,,Ik ben journalist, dus ik wil niet met een vinger wijzen, ik wil nergens schande van spreken. Mensen kunnen zelf hun conclusies trekken. En ze kunnen inspiratie opdoen, leren door een oubollig gemeubileerd of krakkemikkig huis heen te kijken.’’

Natuurlijk vindt ze iets van huizen flippen. ,,Maar dat draag ik niet uit. Het wordt massaal gedaan, het mag.’’

Haar volgers reageren massaal op de geflipte huizen, hun commentaar is niet van de lucht. Verkopers en makelaars vinden het meestal fijn als hun huis op Funda Makeovers staat, omdat 321.000 mensen extra het huis zien.

Kerklaan van 355.000 via complete verbouwing naar 649.000

Het huis aan de Kerklaan in Groningen is ondertussen verkocht onder voorbehoud. De verkopende partij is not amused dat het huis in de belangstelling staat en wil er niets over kwijt. Naar verluidt was de vraagprijs weliswaar 249.000 euro, maar de aankoopprijs 355.000 euro. Na de grondige verbouwing, van top tot teen, is de vraagprijs bijna drie ton hoger dan de aankoopprijs.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Woningmarkt
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct