De horecasector klaagt de Nederlandse Staat aan vanwege de langdurige sluiting van cafés en restaurants. De branche eist met spoed openstelling en begint een bodemprocedure om alle schade gecompenseerd te krijgen.

Dat heeft Koninklijke Horeca Nederland (KHN) maandagmiddag bekendgemaakt. Volgens directeur Dirk Beljaarts is dit ’de nucleaire optie’. „Een bodemprocedure doe je niet voor je plezier, het is kostbaar en duurt lang.” De procedures worden ingezet om ’de onderste steen boven te krijgen’. „Wij willen weten waarom deze beslissingen zijn genomen, op welke gronden en wie daarvoor verantwoordelijk zijn.”

„De uitspraken die minister Hugo de Jonge dit weekend deed waren wat ons betreft de druppel”, zo zegt Beljaarts. „Schandalig dat wij nog steeds geen zicht hebben op heropening of perspectief.” Ook het mooie terrasweer van dit weekend heeft meegespeeld, zegt hij. „Overal in het land kwamen groepen samen, behalve op de terrassen. Mensen in de branche pikken het niet meer.”

Ruimte

De Jonge zei dit weekend in een interview dat er weinig hoop gloort voor de sector. „Uiteindelijk gaat het om de epidemiologische ruimte die je te verdelen hebt. Als die ruimte gering is, kunnen we alleen kleine stapjes zetten”, aldus de coronaminister. „Cultuur, evenementen en sport zijn nu eenmaal kleiner en veiliger te organiseren. Ook voor de detailhandel kun je, los van testen, eerder dingen mogelijk maken. Bij de opening van de horeca krijg je een enorme toename van contactmomenten en dus van besmettingen. Daarmee verdwijnt alle ruimte.”

Lees ook | Dit is wat we dinsdag van premier Rutte en minister De Jonge kunnen verwachten tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen

In de bodemprocedure zet KHN in op een schadevergoeding die ’in de miljarden loopt’. Eventueel wil de branche bewindspersonen onder ede horen en informatie van ministeries boven water krijgen. Voor het proces is het internationale advocatenkantoor NautaDutilh in de arm genomen. De horeca is van de afgelopen twaalf maanden al zo’n zes maanden gesloten.

„De rechter wordt gevraagd spoedvoorzieningen te treffen om de horeca zo snel mogelijk te heropenen en om inzage te krijgen in de adviezen en onderzoeksrapporten die de overheid heeft ter onderbouwing van de maatregelen voor de horeca”, zo laat KHN weten. Beljaarts: „We hebben een spoedeisend belang omdat onze sector op het randje van omvallen staat.”

Onrecht

De sector wil weten op basis van welke wetenschappelijke onderbouwing de horeca zoveel maanden dicht moest. „Dat is voor onze leden echt belangrijk om te weten”, zegt de KHN-directeur. „Wij hebben die vraag al zo vaak aan de ministers gesteld, maar nooit een antwoord gekregen. Zo willen we recht doen aan een gevoel van onvrede en onrecht bij horeca-ondernemers. Het doel is om alles boven tafel te krijgen: wanneer is wat besloten? We willen de film gaan terugspoelen vanaf 15 maart. Dan kan het ook belangrijk zijn om bewindspersonen daarover te bevragen.”

Ondernemers reageerden zaterdag furieus op de uitlatingen van De Jonge in De Telegraaf. Naast de horeca was ook de detailhandel diep teleurgesteld. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland riepen het kabinet op met versoepelingen te komen na de afloop van de lockdown op 2 maart. Zij brachten een eigen heropeningsplan naar buiten.

Teleurgesteld

Voorzitter Robèr Willemsen van KHN is nog steeds ziedend: „We zijn diep teleurgesteld in dit kabinet. Er wordt maar halsstarrig vast gehouden aan de epidemiologische situatie, terwijl medische parameters waarop beslissingen worden gebaseerd regelmatig wisselen. Ondertussen gaat de horeca naar de kloten.”

Premier Rutte en minister De Jonge hadden aan de Tweede Kamer toegezegd dat alle branches zouden profiteren van versoepelingen. Branches zou niet na elkaar worden heropend, maar stap voor stap zou elke branche een beetje open kunnen. De horeca lijkt daar helemaal niet van te profiteren. Willemsen: „Er worden moties aangenomen die feitelijk niet worden uitgevoerd. We hebben tot op het laatst geprobeerd om in overleg tot een andere kijk en strategie te komen door te kijken naar wat er wél kan in plaats van alles hermetisch op slot te houden. De situatie is uitzichtloos en elke hoop op perspectief wordt horecaondernemers keer op keer ontnomen.”

Buitenproportioneel

De horeca heeft eerder een kort geding aangespannen om via de rechter heropening af te dwingen. Dat is toen niet gelukt. Advocaat Paul Olden van NautaDutilh denkt dat een nieuwe procedure kansrijk is: „We zijn inmiddels een aantal maanden verder en er is geen enkele reële horizon voor de horeca. Als je dan de pijn grotendeels bij één branche neerlegt, is dat buitenproportioneel.”

Olden denkt de dagvaarding over twee weken uit te kunnen brengen. Hij hoopt dat de spoedzaak dan over een maand dient en dat er twee weken daarna een uitspraak is. „Dan zitten we net in de lente.” Die spoedprocedure moet informatie opleveren over de onderbouwing van het coronabeleid van het kabinet. Dat biedt weer munitie voor de schadecompensatie in de daaropvolgende bodemprocedure.

„Het kan zijn dat blijkt dat de overheidsmaatregelen onrechtmatig waren. Maar ook als de sluiting van de horeca rechtmatig was, dan zullen we aan de hand van een aantal representatieve horeca-ondernemingen laten zien wat de schade is geweest”, aldus Olden. „De rekening voor coronabestrijding wordt niet over de hele bevolking uitgesmeerd, maar bij één branche neergelegd en die moet het maar oplossen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct