Honderden oranje spandoeken minder in Groningen dan in 2004

De Herestraat en andere winkelstraten in Groningen kleurden vlak voor Koningsdag 2004 rood, blauw en vooral oranje. Archieffoto DvhN/ Corné Sparidaens

Er is niemand die eraan twijfelt: het wordt op Koningsdag keidruk en hartstikke gezellig in Groningen. Maar zo kleurrijk als bij het vorige bezoek van de Koninklijke familie op Koninginnedag, in 2004, is het Oranjefeest niet.

Groningen kleurde destijds zo fel oranje dat het bijna zeer deed aan de ogen. De overweldigende hoeveelheid (verticale) banieren en (horizontale) spandoeken -rood, blauw en vooral oranje- was spectaculair. Ruim een week voor Koninginnedag waren bijna alle straten in de binnenstad al helemaal in oranjesfeer. In één oogopslag zagt je dat er een uitzonderlijk feestje aan stond te komen.

Vier spandoeken per straat

Dat is nu heel anders. Met vier oranje spandoeken in de winkelstraten komt er geen oranje ‘muur’ meer op bezoekers af. Volgens Fred de Bruin van de Groningen City Club vond het Amsterdamse organisatiebureau Xsaga dat wel genoeg. Het bureau organiseert Koningsdag en moet Groningen landelijk op de kaart zetten.

,,Wij vinden het niet storend dat er minder spandoeken hangen’’, zegt Fred de Bruin van de Groningen City Club. ,,We daar niet teleurgesteld over. Dat overdonderende is niet nodig. Xsage koos bewust voor minder spandoeken en daar kunnen we ons zeer goed in vinden. Vier of acht maakt niet uit voor de aankleding. Ook nu er wat minder hangen, is nog steeds heel duidelijk te zien dat Groningen oranje kleurt. Overdaad schaadt, dit is voldoende.’’

Verwachtingen zijn groots

De Bruin heeft niet het gevoel dat Koningsdag minder leeft dan Koninginnedag destijds. ,,Dat denk ik zeker niet. De verwachtingen zijn met 90.000 bezoekers groots. Sommige mensen worden misschien pas op het laatste moment wakker, maar het leeft wel degelijk.’’

Hoewel de Koninklijke Familie sinds 1981 elk jaar een andere provincie bezoekt op Koningsdag/ Koninginnedag (aanvankelijk werden twee provincies gecombineerd, later meestal twee plaatsen -soms één- in dezelfde provincie), is het veertien en niet twaalf jaar geleden dat het feest in Groningen werd gevierd.

Eerder ook in Loppersum, Haren en Warffum

Dat gebeurde in 2004 in Warffum en de stad Groningen. De familie bezocht Loppersum en Haren in 1990. Alleen in Drenthe (Zuidlaren in 1982 en Meppel in 2002) en Flevoland (1994 en 2006) is het feest ook nog maar twee keer gehouden. In Zuid-Holland komt de Oranjes het vaakst (1984, 1989, 1992, 2000, 2005 en 2015). In 2001 (mond- en klauwzeerepidemie) en 2013 (troonswisseling) ging het feest niet door.

Koningin Beatrix, die de troon besteeg in 1980, schafte het Defilé op Paleis Soestdijk af waarmee Koningin Juliana haar verjaardag vierde. Beatrix, jarig op 31 januari, hield voor het feest vast aan de verjaardag van haar moeder: 30 april. Koning Willem-Alexander, die de troon overnam in 2013, vierde in 2015 voor het eerst drie dagen eerder op zijn eigen verjaardag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Koningsdag