Hoe ziet Groningen eruit bij Koningsnacht en -dag? Opbouw in volle gang

De binnenstad van Groningen kleur in rap tempo Oranje voor het ontvangst van het koningspaar vrijdag en de feestnacht ervoor. De opbouw is in volle gang. Bekijk hier hoe dat eruit ziet.

Het hoofdpodium staat op de Vismarkt. Vanaf 19.00 uur zijn er donderdag optredens met namen als Fresku, Rondé en Di-Rect. Ook op Koningsdag is dit het hoofdpodium.

loading

loading

Veel ondernemers in de binnenstad brengen een groet aan de koning in de vorm van versiering, een boodschap of foto. Zoals hieronder, aan de Vismarkt en aan de Grote Markt.

loading

loading  

loading

Geen groot podium op de Grote Markt. De Grote Markt is wel onderdeel van de route die de koning aflegt. De aardbevingsproblematiek wordt er belicht. In het programma staat te lezen dat de 'schade en gevoelens van onveiligheid' er in beeld worden gebracht. De koninklijke familie ontmoet er ook enkele gedupeerden.

loading

Wie zijn fiets niet snel weghaalt uit de binnenstad, kan zijn tweewieler binnenkort ophalen bij een depot van de gemeente. Alle fietsen in de binnenstad hebben een label gekregen dat de fiets tijdens Koningsnacht en -dag verdwenen moet zijn.

loading

  loading

De start van de route die de koninlijke familie aflegt is bij de Prinsenhof. Daarna volgt het Martinikerkhof waar een openingsact gehouden wordt. De kinderburgemeester en loco-kinderburgemeester presenteren er 'hun' Groningen. Voor kinderen en jongeren zijn er op het Martinikerkhof allerlei workshops.

loading

Veel straten zijn versierd, ook plekken waar de koning niet langs loopt. Zoals hier, in de Gelkingestraat.

loading