Op dit moment zijn er elf landen die van kleurcode zijn veranderd volgens het reisadvies van het kabinet. Wie bepaalt of een land naar code geel gaat en wat zijn de criteria? Vijf vragen over reisadviezen.

Hoe wordt bepaald of een land naar code geel gaat?

Of een land van kleurcode verandert, is afhankelijk van het aantal besmettingen. Het advies kan van oranje naar geel gaan als het aantal besmettingen over een periode van 14 dagen lager is dan 150 per 100.000 inwoners.

Bij alle landen die op 15 mei naar code geel zijn gegaan is dit het geval. Nederland zelf heeft nu over de afgelopen 14 dagen 565 besmettingen per 100.000 inwoners.

Wie bepaalt of het reisadvies verandert?

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van gezondheidsrisico’s voor reizigers en risico’s voor volksgezondheid in Nederland. Dit doen zij op basis-analyses van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de doorslaggevende stem als het gaat om een reisadvies.

Hoe komt het reisadvies tot stand?

Het RIVM brengt iedere week de risico’s voor reizen naar het buitenland in kaart. Daarbij kijken ze onder andere naar het aantal coronabesmettingen en hoeveel er getest wordt in een land. Hiervoor gebruikt het instituut cijfers van European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Wat zijn de signalen om een land van kleurcode te veranderen?

Niet alleen het aantal besmettingen is bepalend voor het reisadvies. Het RIVM neemt nog meer factoren mee in het advies aan het ministerie van VWS. Zo wordt er gekeken of er in andere landen voldoende getest wordt. Ze kijkt ook of er signalen zijn van stijgende aantallen besmettingen en of er grote uitbraken in bepaalde delen van een land zijn.

Een andere factor is of mensen die recent zijn teruggekomen uit een bepaald land besmet raken met het coronavirus. Als dit aantal hoog is kan dat duiden op een verhoogd risico in een land.

Niet alleen de cijfers zijn belangrijk voor het advies. Er wordt ook gekeken naar de beschikbare informatie over de maatregelen die een land neemt bij een corona-uitbraak of een stijging van de besmettingen. En of de inwoners van een land zich aan de maatregelen houden.

Als laatste wordt in het advies meegenomen of er een virusvariant in een land opspeelt die zorgen baart. Om ervoor te zorgen dat een nieuwe virusvariant - die nog niet of weinig in Nederland voorkomt - zich niet via reizen in ons land verspreidt, wordt ook hier naar gekeken.

Ben ik als Nederlander welkom in de landen met code geel?

In de landen die vanaf 15 mei naar code geel zijn gegaan zijn Nederlanders welkom. De toeristen moeten zich wel aan de regionale maatregelen houden. Er is een mogelijkheid dat er een quarantaineplicht geldt.

Dat het Nederlandse kabinet besluit dat reizen weer kan, betekent niet dat andere landen ons daar graag willen hebben. De Nederlandse besmettingen zijn namelijk nog erg hoog. Op dit moment zijn toeristen uit Nederland nog niet welkom in Denemarken, Frankrijk, Hongarije, Noorwegen, Oostenrijk en Tsjechië.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Reizen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct