Het is nog even warm, maar daarna komt de vrieskou

FOTO ANP ANP

Haal je handschoenen maar uit de kast, want het gaat volgende week waarschijnlijk voor het eerst dit najaar echt vriezen. Het is een voorbode van een vrij koude periode die na het weekeinde aanbreekt.

Zaterdag kunnen we nog genieten van temperaturen rond de 18 graden, maar daarna is het over met de pret. Vanaf zondag wordt het al een stuk frisser met ongeveer 12 graden en vanaf maandag komen de temperaturen zelfs niet meer boven de 10 á 11 graden uit. Ook wordt het dan ’s nachts flink kouder.

„We verwachten de eerste vorst in de nacht van maandag op dinsdag”, vertelt Weerplaza-meteoroloog Raymond Klaassen. De minima liggen dan nog rond de 3 graden, maar door opklaringen kan het plaatselijk tot rond het vriespunt dalen.” Vooral dieper landinwaarts neemt de kans op vorst toe.

Koufront

De lagere temperaturen komen doordat er een koufront over ons land heen trekt. „Daar zit regen bij en koudere lucht vanuit het noorden. Dit koufront blijft wel een tijdje boven ons land hangen.” De weerman verwacht ook niet dat het zachte weer dit jaar nog terugkomt.

Het is volgens Klaassen de eerste keer dat het écht kan gaan vriezen. Weerplaza maakt onderscheid tussen vorst en nachtvorst. Wanneer de temperatuur ’s nachts boven kort geknipt gras tot onder het vriespunt daalt, wordt dat nachtvorst genoemd. „Nachtvorst, dus vorst aan de grond, hebben we deze maand al eerder gehad. Maar het is wel voor het eerst dit najaar dat er een kans is op vorst in de lucht”, aldus de weerman.

Bijzonder is dat niet voor deze tijd van het jaar, benadrukt hij. „Het is heel normaal dat we eind oktober, begin november vorst krijgen.”

Zaterdag nog warm

Voordat het zover is, is het tot zaterdag nog relatief warm voor deze periode van het jaar. Wel kan het in de nacht van vrijdag op zaterdag gaan stormen aan zee. De meteoroloog verwacht windstoten van zo’n 90 kilometer per uur en ook zaterdag is het winderig aan de kust. Wel blijft het droog en wordt het dus ongeveer 18 graden.