Bioscoop LantarenVenster in Rotterdam. Deze zaal is zo goed als uitverkocht. Met 1,5 meter maatregel in verband met corona.

Het blijft stil in de filmtheaters: ‘Mensen zijn een beetje bang’

Bioscoop LantarenVenster in Rotterdam. Deze zaal is zo goed als uitverkocht. Met 1,5 meter maatregel in verband met corona. FOTO DESIREE SCHIPPERS

Filmtheaters trokken in juni bar weinig bezoek. Vanwege het coronavirus mogen ze maar een beperkt aantal filmgangers ontvangen. Tot 75 procent minder omzet is eerder regel dan uitzondering. En de versoepeling vanaf 1 juli gaat daar niets aan veranderen, vreest de filmbranche. ,,Voor de buitenwacht lijkt het nu alsof er lucht is, maar we hebben nog steeds zuurstoftekort.”

Het weer zit ze niet mee. We spenderen onze zomeravonden nu eenmaal liever op het terras, dan in een donkere bioscoop. Maar ook voor een zomermaand is het rustig in de filmzalen. Na ruim twee maanden sluiting vanwege het coronavirus, heropenden bioscopen en filmtheaters deze maand hun deuren. Wel geldt een maximum aantal bezoekers van dertig per zaal. Ondanks dat maximum raken films lang niet altijd uitverkocht. Zo blijkt uit een rondgang van deze krant langs verschillende filmtheaters.

In de kleinste zaal van het Fraterhuis in Zwolle is plek voor een handjevol mensen, in de andere zaal voor enkele tientallen (van de ruim honderd stoelen). De omzet is deze maand naar verwachting 75 procent minder dan normaal in juni. ,,Dat komt keihard aan”, laat directrice Henriëtte Boerhof weten. Het theater is voor 90 procent afhankelijk van de kaartverkoop. Boerhof denkt dat het Fraterhuis tot eind van het jaar kan overleven. Ook de directeurs van Lumière in Maastricht, Filmtheater De Omval in Diemen en Focus in Arnhem noemen 1 januari als uiterste houdbaarheidsdatum.

‘We vinden het belangrijk dat overheids­geld naar filmthea­ters gaat die cruciaal zijn voor de cultuur in een gemeente’

Eerder deze maand was de coronacrisis voor de bioscoop in Tiel de druppel: de deuren werden voor altijd gesloten. Ook The Movies in Amsterdam staat op omvallen. Een groep van 24 filmtheaters en bioscopen trok aan de bel: zij schreven een oproep voor extra steun aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het leverde 3,5 miljoen euro op

Boerhof is bang dat het Fraterhuis extra steun misloopt. ,,De subsidie van onze gemeente zit in vastgoed, niet in een uitkering. Ik weet niet of dat meetelt.” Bovendien wordt volgens Boerhof met deze regeling het verschil tussen gesubsidieerde en onafhankelijke instellingen alleen maar groter. ,,Niet-gesubsidieerde filmtheaters komen immers bij voorbaat al niet in aanmerking voor de rijksbijdrage. Tenzij je bij de 24 briefschrijvers zat.”

Bero Beyer, directeur van het Filmfonds: ,,We vinden het belangrijk dat overheidsgeld naar filmtheaters gaat die cruciaal zijn voor de cultuur in een gemeente. Gesubsidieerde instellingen hebben, naast films draaien, een hoop extra taken. Daarom is dit onderscheid gemaakt.”

Lege stoelen

Grote bioscopen keken reikhalzend uit naar 1 juli, omdat het maximum aantal bezoekers van dertig per filmzaal verdwijnt. Voor kleinere filmtheaters verandert er weinig. Zij hebben vaak helemaal geen plek voor meer dan dertig bezoekers die 1,5 meter van elkaar af zitten. Volgens de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters is slechts 15 procent van de filmzalen geholpen met de versoepeling.

Bovendien blijft bij velen nú al een deel van de beschikbare stoelen leeg. Van de vijftien ondervraagde filmtheaters en (kleine) bioscopen lieten er negen weten lang niet altijd uitverkocht te zijn. Onder hen LUX in Nijmegen, Cinemajestic in Zutphen en LantarenVenster in Rotterdam. ,,We hadden ook niet verwacht dat het storm zou lopen, mensen zijn toch nog een beetje bang”, laat een woordvoerster weten. ,,Maar onze zalen zijn goed geventileerd en er is voldoende ruimte om afstand te houden.” Bezoekers die eenmaal naar de film geweest zijn, reageren positief. ,,Ze voelen zich veilig en komen vaker terug.”. Het Nederlands Filmfonds gebruikt dat geld om gemeentelijke en provinciale subsidies aan filmtheaters, te verdubbelen.

loading

Opvallend detail: de reeks concerten die LantarenVenster plande, waren wel snel uitverkocht. ,,Misschien omdat je films ook thuis kunt kijken, maar een live concert niet.” Bij Cinemajestic in Zutphen en De Verkadefabriek in Den Bosch, zoeken ze de oorzaak voor het wegblijven van publiek ergens anders. ,,Het aanbod is karig, er zijn te weinig nieuwe films. Distributeurs houden alles vast tot september”, aldus Jan van der Putten, directeur van De Verkadefabriek.

Komt dan alles goed als er straks nieuwe films zijn, het weer slechter wordt en de angst voor het virus afneemt? Nee, stelt Gulian Nolthenius van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters. ,,Als we willen voorkomen dat filmtheaters en bioscopen omvallen, moeten we van die 1,5 meter af.” Wat hem betreft is de eerste oplossing dat bezoekers op iedere rij mogen plaatsnemen, en dat de 1,5 meter alleen geldt tussen de bezoekers op dezelfde rij. ,,Mensen kijken in de zaal immers allemaal één kant op, naar het scherm. Bovendien beschikken bioscopen en filmtheaters over ventilatiesystemen waarbij verse lucht de zaal wordt ingeblazen.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct