'Goed smeren tijdens zonnige nazomer'

Na een regenachtige zomer, is het eindelijk mooi weer. Dat betekent voor veel mensen genieten, maar het is ook oppassen voor de zon, waarschuwt KWF Kankerbestrijding woensdag.

Door de slechte zomer in Nederland heeft de huid nog niet goed kunnen wennen aan de zon. Daarom is het extra belangrijk om je huid goed te beschermen door te smeren, bedekkende kleding te dragen en door af en toe de schaduw op te zoeken.

Vergeten smeermomenten

,,Mensen smeren zich vaak wel in met zonnebrand als ze naar het strand gaan of gaan zonnen, maar vergeten dit vaak bij de ‘gewone’ dagelijkse dingen. Juist ook tijdens vergeten smeermomenten, zoals fietstochtjes, zitten op een terrasje in de stad of bij het spelen van Pokémon-Go is het belangrijk dat je je huid goed beschermt tegen de zon'', aldus KWF.

Verbranding door de zon is een grote risicofactor voor huidkanker.

Kinderen

Ook kinderen die nu weer naar school gaan moeten volgens KWF goed beschermd worden tegen de zon. ,,Kinderen zijn extra kwetsbaar voor de gevolgen van blootstelling aan de zon. Zware verbranding in de jeugd verdubbelt de kans dat ze op latere leeftijd melanoom, een ernstige vorm van huidkanker, krijgen''.

Volgens de organisatie is 40 procent van de kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf het afgelopen jaar verbrand door de zon. Ook meer dan de helft van de ouders is vorig jaar een of twee keer verbrand. Nog geen derde van de ouders smeert hun kinderen altijd een half uur voor blootstelling aan de zon in als ze naar het strand of het zwembad gaan. Slechts 17 procent herhaalt het insmeren iedere twee uur.

Jaarlijks krijgen ruim 50.000 Nederlanders de diagnose huidkanker.

Maatregelen tegen de zon en de hitte

  • Voldoende drinken; 
  • Dunne kleding dragen die wel enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
  • Zonnebrandcrème aanbrengen op de huid;
  • In de schaduw blijven;
  • Lichamelijke inspanning in de middag beperken;
  • Houd de woning koel door tijdig gebruik van zonwering, ventilator of airconditioning;
  • Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

(Bron: Nationaal Hitteplan RIVM)

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement