Ziekenhuizen zijn qua aantal nieuwe opnames over de piek van de derde golf heen. Dat stelt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. „Er is nu echt een kentering zichtbaar.”

Want nadat de ziekenhuisbezetting in de afgelopen weken nog licht steeg, ziet de beddenplanner inmiddels een stabilisatie. In de afgelopen week daalde het aantal coronapatiënten zelfs iets: van 2582 naar 2544. De kleine toename van 66 op maandag maakt Kuipers dan ook niet ongerust. „We beginnen nu echt van de trend van een duidelijke toename af te buigen en zijn op een plateau beland.” De voorspelling dat er begin mei rond de 3000 coronapatiënten liggen, waarmee hij eerder rekening hield, kan daarmee worden losgelaten.

Kuipers ziet namelijk een daling van de instroom in de ziekenhuizen. „Waar het aantal nieuwe dagelijkse opnames op de verpleegafdeling en de intensive care in de afgelopen weken steeds toenam, lag het daggetal in de afgelopen week ongeveer drie procent lager dan de week ervoor”, zegt hij. „Er is nu echt een kentering zichtbaar.” Hij verwacht dat de daling van de instroom ook invloed gaat hebben op de ziekenhuisbezetting.

Versoepelingen

En daarmee staat de beddenbaas ook positief tegenover bescheiden versoepelingen. Het kabinet overweegt inmiddels serieus om de terrassen per 28 april te heropenen, net als de detailhandel. Ook zou de avondklok kunnen verdwijnen.

„Het is nu een goed moment om over versoepelingen te spreken”, stelt de baas van het Erasmus MC. „Zeker als je bedenkt dat een beperkte versoepeling over een week pas over twee weken tot een toename van besmettingen en over drie weken tot een toename in ziekenhuisopnames zou kunnen leiden. Het zou goed kunnen dat de getallen de komende week nog op dit niveau blijven, maar we hopen en verwachten dat we dit plateau dan in een duidelijke daling zien ombuigen, zeker omdat we ook doorgaan met vaccineren. De avondklok heeft bovendien weinig invloed op ziekenhuisopnames. Sinds het begin ervan een uur verlaat is, hebben we geen duidelijk effect in de ziekenhuizen gezien.”

Terrassen

Kuipers stelde eerder ook al een voorstander van de heropening van de terrassen te zijn , zolang dat tot een grotere naleving van de maatregelen leidt. Wel benadrukt hij dat we voorzichtig moeten blijven. „De ziekenhuisbezetting ligt nog altijd op een ontzettend hoog niveau. Met 813 ic-patiënten is de druk daar even hoog als vorig jaar mei tijdens de eerste golf. De speelruimte is nog gering en er moet veel reguliere zorg worden uitgesteld.”

De beddenbaas kijkt hoopvol naar de komende periode. „Het personeel zal de handen nog vol hebben aan alle drukte, maar ik heb er vertrouwen in dat het nu echt de goede kant op gaat.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct