Eet- en lifestyleschrijfster Sanne van Rooij (31) ontdekte zes jaar geleden dat ze lactose-intolerantie heeft. Aanvankelijk wist ze niet hoe ze zonder zuivel lekker kon koken. Haar eigen zoektocht was het begin van het meest complete veganplatform in ons land: Living the Green Life. „Ik wil barrières wegnemen om plantaardig te eten en om een eerste stap te maken naar een andere eetwijze.”

Een veganistische levensstijl: minder dan vijf jaar geleden werd het nog beschouwd als iets ’extreems’, tegenwoordig wordt het meer en meer gezien als de toekomst. Klimaatverandering, de coronapandemie en onze eigen gezondheid: plantaardig eten, al is het één keer per week, kan veel positieve impact hebben, aldus Sanne van Rooij, oprichter van Living the Green Life.

„Toen ik begon op Instagram waren én deze vorm van sociale media én vegan eten een niche. Terwijl het in landen als Amerika en Australië al op een positieve manier was omarmd. Bij mij was het verre van een topstart.”

De stand van zaken nu: het aantal volgers op Instagram en Facebook en het aantal bezoekers op de website stijgen elke dag, en het einde is nog lang niet in zicht. „Ik wil wel verre blijven van het moeten . Ik wil mensen vooral inspireren om te ervaren wat plantaardig eten voor je kan doen. Geen interesse? Even goede vrienden, want ik ga op dezelfde manier met iedereen om. Zie het als een uitnodiging.”

De huisarts stelt lactose-intolerantie vast en suggereert plantaardig eten, dus zonder zuivel

Sanne at al sinds haar 11de vegetarisch, omdat haar moeder en zus dit deden. Ze was er zelf niet bewust mee bezig. „Ik speelde liever buiten. Het was meer een kwestie van ’wat de pot schaft’.” Tot 2015. „Ik besloot de huisarts een bezoekje te brengen. Ik voelde me futloos, had vaak last van een opgeblazen buidk en mijn huid was slecht. Hij ontdekte dat ik een lactose-intolerantie heb. Was plantaardig eten wellicht een optie?”

Met nul inspiratie zocht Sanne op Instagram naar wat ze dan kon bereiden.

Ze kwam er al snel achter dat er in Nederland nog niet veel over te vinden was, maar in het buitenland dus des te meer. „Ik besloot mijn eigen Insta-profiel op te bouwen met foto’s van mijn vegan ontbijtjes. Dit is overigens nog altijd mijn favoriete maaltijd van de dag. Er zouden toch wel meer mensen zijn zoals ik? Ik kreeg veel positieve reacties uit Amerika en Australië en het was ook goed voor mijn contacten in het buitenland.”

Sannes foto’s werden overgenomen door Vogue USA en Huffington Post , én ze kreeg haar eerste celebrity volger: het Australische topmodel Miranda Kerr.

Na de lancering trok haar website negen bezoekers, maar nu schrijft ze voor Linda. en Foodies

In eigen land duurde het nog tot 2016 voor haar blogs, foto’s en ideeën werden ontdekt door het grote publiek. „In december van dat jaar lanceerde ik mijn website, met als resultaat negen bezoekers. Het viel nog niet helemaal in elkaar zoals ik het voor ogen had”, lacht Sanne, met als toevoeging: „Een beetje zelfspot mag best.”

Nauwelijks één maand later was het een heel ander verhaal: „Het nieuwe jaar is voor veel mensen het startsein om gezonder te gaan leven, een paar kilo af te vallen en bewust te kijken naar het eetpatroon. Ook werd Veganuary geïntroduceerd in Nederland, een campagne die mensen aanmoedigt in januari veganistisch te eten. Ik werd vervolgens benaderd door verschillende tijdschriften om te schrijven over plantaardige voeding, denk aan Women’s Health , Linda. en Foodies . Mijn moeder is lerares Nederlands, dus dat schrijven lukt me, maar verder is het hele verhaal toch een beetje een kwestie geweest van in het diepe springen.”

Maar wél met resultaat dat de afgelopen vier jaar een aaneenschakeling van hoogtepunten zijn. Ze heeft een nuchtere kijk op haar werk. „Ik denk altijd bij nieuwe dingen die op mijn pad komen: het gaat me wel lukken. En zo niet, dan vind ik wel een manier waarop het lukt. Wat is het ergste dat me kan gebeuren?”

Dat impulsieve is gebleven: ,,Als ik iets leuk vind, dan doe ik het. Maar met inmiddels een team van elf mensen, inclusief stagiaires kijk ik wél verder vooruit. Ik voel me voor hen verantwoordelijk, dus het is waardevol dat ik situaties beter kan inschatten.”

Hoewel ... bij de aankondiging van haar eerste kookworkshop was ze vergeten de teller op een maximum aantal deelnemers te zetten. „Ik hoopte op tien mensen die het leuk zouden vinden. ’s Ochtends werd ik wakker en hadden er zich tachtig aangemeld. We moesten uitwijken naar meerdere dagen én een kookstudio. Gelukkig kon iedereen erom lachen.”

Een rits boeken resulteert in 2018 in de Vegan Award

Na publicaties in verschillende tijdschriften kwamen er uitnodigingen van uitgeverijen om een boek te maken. Uiteindelijk was het Sanne zelf die de keuze maakte voor Kosmos. „Voor mijn gevoel was dit de ideale partij, dus ik mailde ze over mijn idee en om kennis te maken.”

Er volgde een afspraak in Utrecht en drie kwartier en een paar havercappuccino’s later stapte Van Rooij weer de deur uit. „We hadden het helemaal niet over een eventueel boek gehad. Dus ik vroeg er heel voorzichtig naar. Het antwoord was: ’Ja, natuurlijk, dit was gewoon even een kennismaking’. Ik wist even niet of ik een gat in de lucht moest springen of in paniek ging raken. Ik deed geen van beide, maar belde mijn opa.”

In oktober 2017 verscheen het succesvolle Easy vegan . Dit boek won de Vegan Award, die jaarlijks wordt uitgereikt door de de Nederlandse Vereniging voor Veganisme, voor het beste vegan kookboek van 2018.

Het voelt voor Van Rooij nog steeds af en toe onwerkelijk. Vijf tot zes dagen per week rijdt ze van haar huis in haar woonplaats Hoorn naar haar kantoor in Hoofddorp. Ze maakt lange dagen: „Maar ik doe het met zoveel liefde, aandacht, tijd en plezier.”

De corona doorstaan met de ‘vegan survivalkits’

Haar team staat achter haar en werkt net zo hard mee aan alle lopende en nieuwe projecten. Na het eerste boek volgden Easy vegan 2 en Easy vegan feelgood . Ook werd het V’GAN Lifestyle Magazine gelanceerd. „Het was enorm leuk om te maken en om mensen te bereiken. Maar na twee jaar wilden we ruimte maken voor nieuwe dingen.”

Waaronder e-books, samenwerkingen met binnen- en buitenlandse partners en de Easy Vegan boxen. „In het afgelopen coronajaar leek het ons leuk om mensen iets lekkers en leuks te bieden. Dus we hebben twee ‘vegan survivalkits’ samengesteld. Dit werd zo goed ontvangen, dat je nu een maandelijks flexibel abonnement kunt nemen.””

„Vegan producten zijn inmiddels volop verkrijgbaar. Er is zoveel moois waarbij je geen enkele concessie hoeft te doen. Niet in je beautyproducten en niet in je voeding. We willen mensen graag op een laagdrempelige manier in contact brengen met vegan producten.”

Dan zijn er natuurlijk ook nog de recepten. In het kantoor is een keuken ingericht om gerechten te bereiden. Die worden vervolgens geproefd, gefotografeerd of er worden foodfilmpjes gemaakt om te delen op sociale media. Om alles daarna gezellig op te eten tijdens de gezamenlijke lunch. „We houden van simpele gerechten met als doel te laten zien dat plantaardig eten geen uitdaging is, maar juist leuk, verantwoord en vooral ontzettend lekker!”

Vegan eten is heus niet alleen voor jongere mensen, het gaat over leeftijden heen

Tijdens de zomer gaven ze workshops tussen de lockdowns door. „Een ouder stel meldde zich hiervoor aan. Ze hadden er de nodige ongezonde coronakilo’s bijgegeten dankzij een combinatie van wijn, patat en pizza. Dat kon zo niet langer, vonden ze. Aangemoedigd door hun dochters waren ze overgestapt naar plantaardige voeding en al 10 kilo kwijt. Ze hadden zoveel energie, het was een leuke ontmoeting. Waarmee ik maar wil zeggen: we denken niet in hokjes. Vegan eten gaat over leeftijden heen, het spreekt een bredere doelgroep aan dan we dachten.”

In januari kwam Easy vegan all-day breakfast uit, met zeventig nieuwe ontbijtrecepten. „Ik ben in de afgelopen jaren meer gaan koken. Ik houd ervan om uit te proberen, maar ik ben ook een streber. Als mijn vegan cake negen keer instort, dan maak ik er nog één, net zolang tot het lukt.”

Amandelpannenkoeken, upside down perencake, gember-kurkuma juice , tomatenquiche of spicy omelet met gemarineerde tempé: genoeg inspiratie voor lichte, zwaardere, zoete, hartige, gezonde to go- , aan tafel- of picknickgerechten. Opnieuw uitgegeven bij Kosmos.

Van Rooijs nieuwste boek heet Easy vegan afvalprogramma

Uiteindelijk waren Van Rooij en haar team klaar voor een volgende, grote stap: de eigen uitgeverij LTGL Publishers. Het eerste resultaat is het 288 pagina’s tellende Easy vegan afvalprogramma , dat onlangs verscheen. „Er bestaan misverstanden over, maar een plantaardige lifestyle is prima geschikt om gezond en verantwoord af te vallen. Iedereen kan meedoen om je beter te voelen en om je lichaam beter te leren kennen. Het is geen kortstondig crashdieet, maar een programma van 12 weken met dag- en weekmenu’s en meer dan 200 nieuwe recepten, gemaakt met onze diëtiste.”

Het is het eerste boek dat met het hele team is samengesteld. „Alles op gebied van afvallen op plantaardige wijze is door ons uitgezocht en verzameld. Wat er miste, hebben we aangevuld. De menu’s zijn afgestemd op de juiste behoefte aan voedingsstoffen. Alles is uitgeschreven, van vetten tot suikers tot vitamines, per recept en per dag. Je komt hiermee niets tekort.” Opvallend is dat er géén vleesvervangers zijn gebruikt voor de recepten, behalve tofu en tempé. „We leren je hoe je dit lekker kunt klaarmaken.”

„Ook beweging komt aan bod, want om af te vallen is het nodig om een negatieve energiebalans te creëren. Ofwel: zorgen dat je minder energie binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Dus dan verminder je de inname via voeding en je verhoogt het verbruik, door bijvoorbeeld te sporten. Dit hoeft niet altijd even intensief, je kunt met een dagelijks rondje wandelen ook al veel bereiken.”

De zogenoemde focusgroep, Easy Vegan fans die graag willen bijdragen en meedenken, was alvast enthousiast tijdens het traject. „Tijd, lieve mensen om me heen, het vertrouwen van onze volgers én het team maken dit boek voor mij nu al tot een succes. Ik hoop dat we met elkaar een positieve impact op de planeet kunnen teweegbrengen en mensen een andere kijk op hun bord te bieden. Met groenten en fruit kun je zoveel maken. Ik zeg altijd: als ik iets niet lekker vind, dan zorg ik dat het lekker wórdt. Met dit spelelement blijft koken een leuke uitdaging.”

Titel Easy vegan weight loss plan Auteur Sanne van Rooij Uitgever LTGL Publishers Prijs 45 euro (288 blz.)

Zie ook: www.livingthegreenlife.com .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Eten & drinken
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct