De 35-jarige dressuuramazone Judith Pietersen raakt mogelijk haar beste en meest waardevolle paard LimiTed Edition, waarmee ze al jaren grote kampioenschappen wint, kwijt aan de Verenigde Staten. Blythe Brown, de ex-vrouw van de wereldberoemde thrillerschrijver Dan Brown, heeft in de rechtszaak tegen haar voormalig echtgenoot haar zinnen gezet op de prijswinnende hengst, waar ook zanger Douwe Bob op te zien was in de introductiefilm van het Eurovisie Songfestival in 2016. Pietersen, het huidige liefje van Dan Brown, verloor onlangs de eerste slag nadat de Nederlandse rechter oordeelde dat ze haar boekhouding met Blythe moet delen.

Het stukgelopen huwelijk van thrillerauteur Dan Brown is niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Nederland uitgegroeid tot een soap van formaat. In juli werd bekend dat kunsthistorica Blythe Brown haar twaalf jaar jongere ex-man voor de rechter wil slepen omdat hij met hun huwelijksvermogen jarenlang verschillende minnaressen zou hebben onderhouden, onder wie de specialist in Friese paarden. Het exclusieve paard LimiTed Edition, in 2017 uitgeroepen tot Fries Paard van het jaar, staat door de waarde van 300.000 euro centraal in deze rechtszaak, die ook in Amerika met argusogen wordt gevolgd.

Vooral over het bezit en eigendom van LimiTed Edition is veel onduidelijkheid. Pietersen, een succesvol dressuurruiter met maar liefst zeventien titels op haar naam, stelde in de Nederlandse media de eigenaar te zijn van het peperdure wedstrijdpaard, maar uit rechtbankstukken blijkt dat Brown de eigenaar is en de hengst aan haar zou hebben geschonken, zonder dat Blythe ervan af wist. Dat zou betekenen dat Dan bewust vermogen buiten de echtscheiding heeft gehouden. Een rechtszaak in New Hamsphire, waar Dan en Blythe Brown jarenlang samenwoonden, moet hier duidelijkheid over geven.

Tegenstrijdigheden

In deze zaak blijkt het vooral om de kleine details te draaien. Om die reden diende de ex van Dan in Nederland het verzoek in om inzage te krijgen in de administratie van Pietersen. Vanwege flinke tegenstrijdigheden in de verklaringen van Brown en Pietersen, ging de voorzieningenrechter in Zutphen daarmee akkoord. Met de boekhouding van de dressuuramazone in handen hoopt Blythe aan te kunnen tonen dat haar ex tijdens hun huwelijk aanzienlijke schenkingen aan Pietersen heeft gedaan.

Hierbij gaat het overigens niet alleen om de imponerende Friese hengst, maar ook om de renovatie van een appartement (120.000 euro) in het Drentse Wapse, een gloednieuwe Volvo personenauto (ruim 65.000 euro) en een trailer voor haar paarden (ruim 51.000 euro).

Belangrijke stap

Het vonnis van de rechter is een belangrijke stap voor de bodemprocedure in de Verenigde Staten, zegt Jan Willem de Groot, advocaat van Blythe Brown. Het opvragen van de administratie van Pietersen was volgens hem een vrij logische stap. Iedereen kan in Nederland immers afgifte van documenten vorderen als blijkt dat er tegenstrijdige uitspraken worden gedaan over relevante financiële kwesties.

Voor Blythe en haar advocatenteam is het nu belangrijk dat in deze zaak ‘de onderste steen boven komt’. Pietersen moet nu aan Blythe een afschrift overhandigen waaruit blijkt dat Dan het paard aan haar heeft geschonken, zoals een schenkingsovereenkomst of boekhoudkundige stukken waaruit blijkt sinds wanneer het paard tot de bedrijfsinventaris van Pietersen is gaan behoren.

Valse voorwendselen

Uit het vonnis van de rechtbank blijkt dat de ex-vrouw van Brown duidelijk het gevoel heeft dat ze onder valse voorwendselen akkoord is gegaan met de verdeling van het huwelijksvermogen. Haar ex-man heeft geen open kaart gespeeld en heeft daarmee bewust vermogen achtergehouden, klinkt het.

Ook Pietersen zou niet het hele verhaal hebben verteld. In een interview in 2017 gaf de paardencoach aan dat ze dankzij een anonieme sponsor de eigenaar van LimiTed Edition was geworden, terwijl uit facturen en mails blijkt dat Dan op dat moment de rechtmatige eigenaar was.

Wat betreft de Volvo en de paardentruck lijkt Pietersen impliciet te stellen dat zij dit zelf aangeschaft heeft, zo valt te lezen in het vonnis. Ook hier gaat de rechter in New Hampshire later dit jaar nader op in.

Gemeenschap van goederen

Brown gaf tijdens de Nederlandse rechtszaak toe dat hij geruime tijd voor de echtscheiding Pietersen is gaan sponsoren en haar diverse cadeau’s heeft geschonken. Dat deed hij met vermogen waar hij naar zijn eigen zeggen tijdens het huwelijk vrij over kon beschikken. De advocaten van Dan baseren zich op het feit dat de Amerikaanse staat New Hampshire geen gemeenschap van goederen kent, maar alleen ‘een gelijke verdeling bij scheiding’.

Dat houdt in dat Brown tijdens zijn huwelijk zelf mocht bepalen waar hij zijn geld in zou investeren, aldus zijn advocaten. Of dat inderdaad zo is, moet de rechtszaak in de Verenigde Staten uitwijzen. ,,Het is aan de Amerikaanse rechter om te beslissen welke rechtsgevolgen aan deze schenking moet worden verbonden”, valt te lezen in het vonnis van de rechter in Zutphen.

Onafscheidelijk

De bodemprocedure in New Hamsphire gaat later dit jaar verder. Mogelijk wordt dan duidelijk wat er met LimiTed Edition gaat gebeuren. Voor Pietersen, die niet met de media wil praten, worden het ongetwijfeld spannende maanden. In diverse interviews liet ze blijken dat zij en LimiTed Edition onafscheidelijk zijn.

,,Hij is een geweldenaar, altijd vrolijk en super werkwillig”, vertelde de amazone tegen paardensite De Hoefslag. ,,In de omgang is hij heel nuchter. Het is een groot paard, wel 1,74 meter, maar hij heeft een hart van goud. Mijn nichtje van acht rijdt los op hem in de buitenbak. Ze draven samen rond en hij heeft de oortjes erop. Als ik er zelf weer op stap gaat de knop om en dan staat hij er. Het maakt me heel trots dat dit allemaal kan, hij is echt heel speciaal.”

Privacy

Dat Pietersen in de media met naam en toenaam genoemd wordt, is volgens de rechter in Zutphen het gevolg van haar eigen handelen. ,,Ze is een relatie aangegaan met een wereldwijd bekend auteur en ze is met het paard, dat onderdeel is van deze procedure, succesvol in de sportieve openbaarheid getreden”, luidt het vonnis.

Luc Schelstraete, de advocaat van Judith Pietersen, was ondanks diverse pogingen onbereikbaar voor commentaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct