Donderdag schuift de maan tussen de aarde en de zon door, waardoor een deel van de zon verduisterd zal worden. Krijgen we minder stroom via onze zonnepanelen? Vijf vragen.

Hoe groot is de zonsverduistering?

Op donderdag 10 juni tussen 11:20 en 13:40 uur zal in het midden van het land 17 procent minder zonlicht zijn. Hoe zuidelijker je komt, hoe minder het effect. In Nederland en Duitsland zal een gedeeltelijke zonsverduistering plaatsvinden.

Ook in delen van Canada, Groenland, Rusland en boven de Noordpool zal een ringvormige zonsverduistering te zien zijn. Met een speciale bril kan je in ons land een kleine schaduw over de zon waarnemen.

Wat betekent dat voor ons energiesysteem?

Dat kost ongeveer 800 megawatt aan vermogen van het totale areaal aan zonnepanelen in ons land. In plaats daarvan zal ten minste een gasgestookte elektriciteitscentrale 400 megawatt extra gaan leveren, en indien nodig meer. Dagelijks gebruikt ons land om en nabij 20.000 megawatt aan productiecapaciteit.

Niet zo spannend dus?

Ja en nee. In ons land zijn de gevolgen nu nog goed te voorspellen, maar in Duitsland, waar verreweg de eerste zonne-energie van Europa in het elektriciteitsnetwerk wordt ingevoegd, zijn de gevolgen groter. Daar verdwijnt zo’n 4000 megawatt aan vermogen.

Bij de laatste gedeeltelijke zonsverduistering in 2015 verloor Nederland 500 megawatt aan zonvermogen, en Duitsland 4200. Dat leverde toen nauwelijks problemen op.

Hoe belangrijk zijn zonnepanelen inmiddels voor ons energiesysteem?

Afgelopen maandag werd een nieuw record gevestigd, toen 24% van de elektriciteit afkomstig was uit zonnepanelen. Vooral in de maanden mei en juni worden die records verbeterd.

In de zomer zijn de temperaturen hoger en is de lucht minder helder, waardoor de productie van panelen niet verder toeneemt. In de winter ligt het rendement een stuk lager.

Vanwaar al die aandacht?

De komende jaren zijn er meer zonsverduisteringen op komst, die tot 90% verduistering zullen opleveren. Zet maar in uw agenda: 25 oktober 2022, 29 maart 2025 en vooral 12 augustus 2026.

Zo bezien is deze zonsverduistering een stresstest voor het duurzame elektriciteitssysteem in West-Europa. Andere momenten waarop we in de toekomst met stroomtekorten kunnen worden geconfronteerd, zijn vooral ’Elfstedenwinters’: windstil met een zwak zonnetje en strenge vorst.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Weer
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct