Deze Sinterklaas-recepten mogen absoluut niet ontbreken tijdens jouw pakjesavond

Kruidnoten.

Snoepen hoort toch een beetje bij het sinterklaasfeest. Pepernoten, taai-taai, chocoladeletters, marsepein. Als het maar zoet is. In de meeste gezinnen zal dit weekend warme chocolademelk gedronken worden en ook mogen de pepernoten of kruidnoten op tafel niet ontbreken.

Pepernoten of kruidnoten. Wat is nu eigenlijk het verschil. Een pepernoot lijkt meer op taaitaai. Het heeft een zachte, taaie structuur en wordt gemaakt met roggemeel, honing en anijs. De kruidnoot daarentegen heeft een harde, brosse structuur en wordt gemaakt met tarwemeel, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper. Beter bekend als speculaaskruiden . Veel mensen gebruiken pepernoten als overkoepelende term voor pepernoten én kruidnoten. Sommigen ergeren zich daaraan, maar uit de Dikke Van Dale blijkt dat pepernoot echt ingeburgerd is als overkoepelend woord. Bij pepernoot staat: “dobbelsteentje van peperkoek of half bolletje van speculaas (gegeten in de tijd rond sinterklaas)”.

In het historische Woordenboek der Nederlandsche Taal staat bij pepernoot “ In Zuid-Nederland ook als naam voor eene soort van moppen [koekjes], kruidnoten .” Kruidnoten waren vroeger dus geen snoepgoed, maar koekjes, die dan door sommigen weer pepernoten werden genoemd. Kruidnoot en pepernoot zitten dus al lange tijd in elkaars vaarwater.

loading

Zelf bakken

Nu we allemaal vaker thuis zijn, hebben we ook meer tijd om iets lekkers te bakken. Het recept voor kruidnoten staat sinds de 19e eeuw in kookboeken. Ook werden er veel speculaaspoppen gemaakt. Wist je dat verliefde mensen vroeger rond de Sinterklaastijd speculaaspoppen maakten voor hun geliefde? Als de ander de speculaaspop aannam dan wist je dat de liefde wederzijds was. Wij hebben lekkere en wat gezonde(re) recepten voor je.

Kruidnoten

Kruidnoten maken is helemaal niet moeilijk en erg leuk om te doen. Kinderen maak je ook helemaal blij met de boodschap dat jullie zelf kruidnootjes kunnen bakken. Het recept

Glutenvrije pepernoten

Niet iedere buik wordt blij van gluten. Mensen met coeliakie bijvoorbeeld mogen geen gluten eten en dus ook geen gewone pepernoten of kruidnoten. Gelukkig kun je heel gemakkelijk zelf glutenvrije pepernoten maken. Je maakt ze onder andere van havermout en amandelmeel. Het volledige recept staat hier

loading

Volkoren kruidnoten

Natuurlijk kun je kruidnoten gewoon in de supermarkt of bij de bakker kopen. Nederlanders zijn er ook gek op. Gemiddeld eten we een kilo per jaar. Deze met volkorenmeel zijn erg lekker. Volkorenmeel bevat alle onderdelen van de graankorrel, dus de meelkern, de kiem en de zemel in de natuurlijke verhouding. In volkorenmeel zijn de zemelen met het blote oog zichtbaar. Volkorenmeel wordt gebruikt bij de bereiding van volkorenbrood. Maar je kunt er ook heerlijke kruidnoten van maken. Het recept

loading

Speculaas

Natuurlijk kun je speculaas tegenwoordig elk moment van het jaar kopen in de winkel. Toch zie je rond sinterklaastijd meer van deze lekkernijen in de winkel komen. Van kleine speculaasjes tot grote speculaaspoppen. Maar zelf maken is natuurlijk leuker en misschien ook wel lekkerder. Benieuwd wat jij van deze glutenvrije speculaasjes vindt.


loading

Speculaascake

Speculaascake is trouwens ook erg lekker. Speculaaskruiden gebruik ik vaak in de winter. Ik vind het heerlijk over de rode kool en natuurlijk gebruik ik het als ik kruidnootjes of speculaasjes bak. Deze speculaascake is ook ontzettend lekker en je voegt er geen suiker aan toe. Het recept

loading

Dadel speculaasballetjes

Heb je even een energieboost nodig dan zijn deze speculaasdadelballetjes erg geschikt en lekker. Door de speculaaskruiden krijg je een lekker warm gevoel van binnen. Het recept


loading

Marsepeinballetjes

Marsepein is een deegachtig mengsel van gemalen amandelen en suiker. Vervang een deel van de suiker voor dadels en je krijgt ook heerlijke ‘marsepeinballetjes’

loading

Chocolademelk van pure chocola

Wanneer het buiten koud en donker is, is opwarmen met een grote beker warme chocolademelk een feestje. En warme chocolademelk pas ook heel goed bij het sinterklaasfeest. Deze chocolademelk van pure chocola is lekker romig en een heerlijke traktatie. Helemaal lekker met deze slagroom. Pak niet meteen grote glazen. Deze chocolademelk vult namelijk behoorlijk. Van een mok vol kun je, weet ik uit ervaring, behoorlijk misselijk worden. Het recept

Afvallen en sinterklaas

Al die snoeperij is wel erg verleidelijk en voor je er erg in hebt, heb je toch aardig wat calorieën naar binnen zitten werken. Het is vooral verstandig om chocoladeletters links te laten liggen óf te delen met meerdere mensen. De melkvariant bevat namelijk al zo’n 750 kilocalorieën en is daarmee dé caloriebom onder het sinterklaassnoepgoed.

Taaitaai en kruidnoten bevatten de minste calorieën. Taaitaai bevat zo’n 15 kilocalorieën, maar dan eet je wel een kleine. In een handje kruidnoten, dat zijn zo’n tien stuks, zitten er volgens deskundigen ongeveer 100. Ben je toch benieuwd hoeveel calorieën en koolhydraten er bij jou in de kast liggen? Dan heeft Gezondheid&Co een handig lijstje voor je gemaakt met calorieën en koolhydraten.

Lees ook: [Gezondheid&Co] Meer decemberrecepten

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Eten & drinken
Gezond eten en drinken