In de exitstrategie wil het kabinet aangeven bij welke ’signaalwaarden’ bepaalde sectoren weer van start kunnen.

Demissionaire kabinet komt komende week met exit-strategie: Eerst basisscholen open, dan avondklok schrappen

In de exitstrategie wil het kabinet aangeven bij welke ’signaalwaarden’ bepaalde sectoren weer van start kunnen. ANP

De basisscholen open, de avondklok schrappen. Daarna mogen de middelbare scholen weer open, gevolgd door de detailhandel, zij het waarschijnlijk alleen voor bestellen en afhaal. In deze volgorde hoopt het demissionaire kabinet de eerste stappen te zetten op weg naar versoepeling.

Naar verwachting komt het demissionaire kabinet komende week met de langverwachte exit-strategie, het ’perspectief op het openen van de samenleving’. Al hangt het af van de opmars van de Britse virusvariant en de avondklokrellen of het kabinet volgende week een geschikt moment vindt.

Het lijkt erop dat de basisscholen en de kinderopvang in de week van 8 februari weer open kunnen. Daarna zou de avondklok eraan gaan, al is dat nog onzeker. Als derde stap moet heropening van het voortgezet onderwijs volgen. Verder blijft de lockdown zoals die is, met gesloten niet-essentiële winkels, contactberoepen en horeca.

Signaalwaarden

In de exitstrategie wil het kabinet aangeven bij welke ’signaalwaarden’ bepaalde sectoren weer van start kunnen. Daarbij wordt gekeken naar het aantal besmettingen, ziekenhuis- en ic-opnames, maar ook naar de testcapaciteit en de vaccinatiegraad.

Naar verwachting zijn er in mei voldoende ouderen en kwetsbaren ingeënt om een duidelijk effect in beeld te hebben. Een en ander is dinsdag toegelicht in Ministeriële Commissie Corona, waar de meest betrokken ministers overleggen met de experts van het Outbreak Management Team.

Vaccinaties

Momenteel hebben ruim 170.000 Nederlanders hun eerste beschermende prik tegen het coronavirus gekregen. De komende weken wordt een inhaalslag verwacht in het het prikplan. De komende zes weken krijgt Nederland naar verwachting ruim 1,3 miljoen doses van de reeds goedgekeurde vaccins (Pfizer en Moderna) geleverd.

De exitstrategie wordt naar verwachting aankomende vrijdag besproken in het kabinetsberaad over de coronacrisis. Het stuk schetst voor de langere termijn een perspectief hoe Nederland ’in fases uit de lockdown’ gaat. Daarbij worden ook economische en maatschappelijke ontwikkeling meegenomen, zoals leerachterstanden en de uitwerking van de steunpaketten en de groepen die daarbij buiten de boot zijn gevallen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct