De tien ergerlijkste woorden van het jaar

Behalve een verkiezing voor Van Dale Woord van het Jaar is er ook de mogelijkheid om te stemmen op het meest ergerlijke woord van het jaar.

Organisatie 'Weg met dat woord!' maakte donderdag de top tien bekend. Meer dan achtduizend mensen uit Nederland en Vlaanderen brachten hun stem uit. De verliezer van 2016 wordt op 8 december bekendgemaakt.

Iets wat jaarlijks in de lijst terugkeert, constateert de organisatie, zijn verkleinwoorden. Dat wordt als denigrerend en kinderachtig gezien. Mede daarom is het woord 'groentjes' (verkleinwoord voor groenten) genomineerd.

Een woord dat veelvuldig op de verkeerde manier gebruikt wordt, hun, staat ook in de top 10. Het gaat hierbij om de verwijzing 'hun hebben', in plaats van 'zij hebben'. ,,Grammaticaal fout, pijn aan de oren'', was de reactie van een van de inzenders.

De volledige top 10

Absoluut

Bejaarden

Bubbels

Diervriendelijk vlees

Groentjes

Hun (hebben)

Ik heb zoiets van

Leuk

Uitdaging

Zeg maar

Woord van het Jaar

Deze week maakte Van Dale ook de tien gegadigden bekend voor Woord van het Jaar. Uitleg bij de woorden is hier te vinden. Stemmen kan tot en met 19 december 2016, 17.00 uur. De winnaar wordt op dinsdagochtend 20 december om 5 uur bekendgemaakt.

Brexodus

landarrest

Mediaweigeraar

Plascontract

Pokémonterreur

Seniorenpardon

Sjoemelzaad

Thuisterrorist

Treitervlogger

Trumpisme

Het woord 'landschapspijn' is door Van Dale genomineerd als woord van het jaar 2016 in de categorie politiek. Onder de noemer landschapspijn heeft deze krant een debat georganiseerd en een artikelenreeks gepubliceerd, nadat LC-journaliste Jantien de Boer een reportage schreef over het veranderende boerenland waarin het woord een prominente rol speelde . Het thema kreeg daarna ook aandacht in andere media .