De horeca gaat maandag open, maar de coronaregels zijn streng: lees hier wat je wel en niet mag in de kroeg, het restaurant en op het terras

Een kroegbaas meet de afstand tussen tafels op een terras voorafgaand aan de heropening van de terrassen op 1 juni. Foto: ANP/Remko de Waal

De horeca gaat maandag open, maar de coronaregels zijn streng. Deze regels heeft Koninklijke Horeca Nederland afgesproken met de Rijksoverheid met ingang van 1 juni.

Mag je binnen aan één tafel zitten op minder dan 1,5 meter van elkaar?

- Met 2 personen: Ja
- Met 3 of meer mensen uit één huishouden: Ja
- Met 3 of meer mensen uit verschillende huishoudens: Nee
- Mensen aan verschillende tafels moeten altijd 1,5 meter uit elkaar zitten.
- Binnen geldt een maximum van 30 gasten.

Aan de bar

Daar gelden dezelfde regels als aan de tafels.

Buiten

Op het terras gelden dezelfde afstandsregels als binnen, maar er geldt geen maximum aantal gasten. Op het terras mag je alleen zitten, niet staan.

Reserveren

Voor restaurants en (eet)cafés is reserveren verplicht als je naar binnen wilt. Buiten op het terras is reserveren niet verplicht.

Controlegesprek

Bij aankomst vraagt het personeel of je klachten hebt. Zo ja, dan ben je niet welkom. Ben je met 3 of meer personen? Dan vraagt het personeel of je één huishouden vormt.

Handen wassen

Iedereen moet bij binnenkomst handen wassen. De ondernemer zorgt voor een handgel of water en zeep.

De bediening

Na het controlegesprek mag de bediening binnen 1,5 meter van de tafels komen om bestellingen op te nemen, te serveren en af te ruimen.

Bij vertrek

Betaal bij voorkeur contactloos. Zodra je weg bent moet het personeel de tafels, de stoelen en de menukaarten grondig reinigen.

Handhaving

De ondernemer moet zorgen dat de gasten de regels naleven. Doen ze dat niet dan spreekt het personeel hen aan. Indien nodig krijgen mensen het verzoek te vertrekken. Helpt dat niet dan wordt de politie gebeld.

Komen er schotten tussen de tafels?

Er komt een proef. Als die slaagt komen er in een later stadium schotten op plekken waar de 1,5 meter regel niet uitvoerbaar is.

Zorgen over de werkbaarheid

Horecazaken maken zich zorgen over de werkbaarheid van de maatregelen. Ze mochten niet proefdraaien voor 1 juni. De heropening valt op tweede pinksterdag. Normaal gesproken is het dan erg druk in de horeca.

Lees hier het coronaprotocol voor de horeca in detail

Koninklijke Horeca Nederland heeft het nieuwe protocol gepubliceerd op haar website. Dat is hier te vinden.