Prof. dr. Alex Friedrich, arts-microbioloog van het UMCG, zou te kwistig zijn met testen, was de kritiek.

Alex Friedrich, de viroloog die veel meer testen wil. Maar dat was tegen het zere been

Prof. dr. Alex Friedrich, arts-microbioloog van het UMCG, zou te kwistig zijn met testen, was de kritiek. FOTO ALESSANDRA BALTODANO

Prof. dr. Alex Friedrich, arts-microbioloog – nu zelf besmet met het coronavirus – heeft kritiek op het terughoudende test-beleid van het RIVM. Zijn UMCG is meer zorgpersoneel gaan testen en de GGD’s in het Noorden volgen.

Het ging dit weekeinde weer wat beter met hem, nadat hij woensdag besmet bleek met het coronavirus. Maar maandag was Alex Friedrich toch nog wel wat koortsig. ,,Dit is een taai virus. Ik ben er nu al vijf dagen ziek van.’’

Friedrich stelde in een blog op de RUG-website vorige week dat we in Nederland eigenlijk te weinig testen. Terwijl het advies van de WHO duidelijk is: testen, testen testen. En Friedrich meldde dat mensen al besmettelijk kunnen zijn voordat ze klachten hebben van het coronavirus. Terwijl het RIVM en de GGD’s steeds als advies aanhouden dat mensen pas besmettelijk zijn als ze verkouden, koortsig en hoesterig zijn.

Strengere aanpak UMCG

Wie denkt hij wel dat hij is, klonken sommige reacties op Friedrichs oproep om meer te testen. Nou, niet de eerste de beste. Friedrich staat te boek als een van de toppers op het vakgebied van de microbiologie en infectieziekten. Heeft allerlei wetenschapsprijzen gewonnen, vorig jaar nog de Robert Koch-prijs, een van de meest prestigieuze prijzen in zijn vak.

Lees ook | Groningen slaat het landelijk advies in de wind en gaat juist extra testen op corona, deze UMCG-viroloog legt uit waarom

Friesland en Drenthe krijgen ook testlocaties zorgpersoneel

In navolging van een testlocatie in Groningen komen er ook in Friesland en Drenthe testlocaties voor zorgpersoneel met hoest- en koortsklachten. Daarover hebben de GGD’s, medische labs Certe en Izore en het UMCG en de andere ziekenhuizen afspraken gemaakt.

Afgelopen vrijdag is een gezamenlijke teststraat van UMCG, GGD Groningen en Certe gestart op het UMCG-terrein. Om in aanmerking te komen voor een test moeten medewerkers tenminste 48 uur klachten hebben en doet de GGD bij aanmelding een triage.

Vandaag, uiterlijk morgen gaat een soortgelijk ‘straatje’ in Leeuwarden en Assen en/of Emmen van start. Het laboratorium van het UMCG is zo nodig stand by voor Friesland en Drenthe.

In het UMCG zijn de afgelopen dagen 1216 zorgmedewerkers getest. Er bleken er 53 positief, onder wie viroloog Alex Friedrich en bestuursvoorzitter Ate van der Zee van het UMCG, met wie het overigens relatief goed lijkt te gaan.

Friedrich kwam in 2011 naar het UMCG waar hij meteen hoofd werd van de afdeling medische microbiologie en infectiepreventie. Een echte Europeaan, geboren en getogen in Duitsland maar ook half Grieks, heeft gewoond en gewerkt in Italië en Portugal, en spreekt al die talen plus het Engels en Nederlands en nog zo wat talen vloeiend. 

Hij is altijd al wat strenger dan sommige van zijn collega’s als het gaat over hygiëne en maatregelen tegen infecties. En het UMCG is sowieso al vanaf het begin van de corona-uitbraak voortvarender en strenger als het gaat om de aanpak van het virus. Het is immers een universitair ziekenhuis voor de meest ernstige, extra kwetsbare patiënten, die vaak een slechte weerstand hebben. Voor hen is zo’n virus gevaarlijker dan voor de buitenwereld. ,,Die patiënten beschermen door mogelijk besmette medewerkers te testen, dat is mijn doel.’’

Extra testcapaciteit prioriteit

In een artikel in de Groene Amsterdammer kwam het verhaal van Friedrich en de aanpak in het UMCG dit weekeinde in de landelijke aandacht. Dat was tegen het zere been van de politici die het RIVM en de GGD’s besturen. Tweede Kamerleden waren er als de kippen bij om kritische vragen te stellen richting RIVM en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. De minister kaatste de bal door te stellen dat het Noorden en het UMCG te kwistig zouden zijn met testen.

Lees ook | Minister De Jong hekelt royaal gebruik coronatests in Groningen

In het artikel van de Groene en via de sociale media ontstond namelijk het beeld dat héél Noord-Nederland veel meer aan het testen is dan het landelijke beleid. Dat is niet het geval. De GGD’s, ook die in Friesland, Groningen en Drenthe, testten tot voor kort net zo weinig als andere GGD’s in het land.

Ze zouden wel meer wíllen, zeggen ook de medische labs Certe en Izore, en eigenlijk zouden ze meer móeten testen, vindt Friedrich en met hem vele andere virologen. Dat gaat nu ook lukken.

Meer zit er nu even niet in omdat het zo druk is. En omdat iedereen bang is dat het testmateriaal en de beschermingspakken op raken.

Volgens Friedrich is die angst niet terecht, want er zijn er nu nog geen echte tekorten, en er zijn in Nederland op zich meer dan genoeg laboratoria. Ook labs buiten de zorgsector. ,,Het gaat mij erom dat extra testcapaciteit een prioriteit wordt. Net zoals het tekort aan mondkapjes, die testcapaciteit moet op peil komen.’’

home
net-binnen
menu