‘Vegan Streaker’ uit Stiens zit vast voor brandstichting bij eendenslachterij in Ermelo

Protest van Vegan Strike Group. FOTO EPA

De man die eind mei brand stichtte bij eendenslachterij Duck-To Tomassen in Ermelo is de 34-jarige dierenrechtenactivist uit Stiens, ook bekend als de Vegan Streaker. De man, tegenwoordig woonachtig in de gemeente Mill en Sint Hubert, is bekend van het verstoren van talloze paardenevenementen en stierengevechten door naakt te protesteren.

Hij meldde zichzelf twee dagen na de brand bij de slachterij waarbij meerdere vrachtwagens verloren gingen op het politiebureau in Apeldoorn. Hij zit sindsdien vast. De Vegan Streaker heeft volgens zijn advocaat een volledige bekentenis afgelegd. Het gaat volgens hem om een eenmansactie.

Op een bewakingsvideo van het Ermelose eendenbedrijf is te zien hoe de dader in de nacht van 28 mei de vrachtwagens in brand steekt op het slachterijterrein en daarbij zichzelf per ongeluk ook. Hij rent brandend weg. De brandstichting was eerder al opgeëist door het Dieren Bevrijdings Front.

Minimale verwondingen

De 34-jarige werd al eerder met de organisatie in verband gebracht. Zijn advocaat Jan-Hein van Dijk stelt dat hij ‘minimale verwondingen’ heeft overgehouden aan die brandstichting. Zijn motief? Simpel: hij strijdt tegen dierenleed. Volgens Van Dijk werkt de Vegan Streaker volledig mee aan het onderzoek.

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland bevestigt niet dat het een eenmansactie betreft, maar zwijgt over eventuele andere verdachten. Het OM verdenkt de Vegan Streaker van brandstichting met gevaar voor goederen, maar sluit niet uit dat hij wordt gedagvaard voor brandstichting met gevaar voor personen en goederen.

De 34-jarige, ooit getalenteerd hardloper, heeft een lange ‘carrière’ in de wereld van het dierenactivisme. Hij is verschillende malen veroordeeld door de strafrechter. Vorige week kreeg hij van de rechtbank in Arnhem nog een boete opgelegd voor inbraak in een konijnenstal in de Achterhoek.

Handelsmerk is naakt verstoren evenementen

Zijn handelsmerk is echter het (deels) naakt en met activistische leuzen op zijn bovenlijf geschilderd verstoren van evenementen om aandacht te vragen voor dierenwelzijn en dierenrechten. Hij kreeg landelijke bekendheid door in 2008 de tv-show van Paul de Leeuw te verstoren. De tv-presentator ontdeed de streaker toen als vergelding van zijn onderbroek.

Voorts voerde de man acties uit bij onder meer het ABN Amro tennistoernooi, de Tilburg Ten Miles hardloopwedstrijd en een hockeyduel. Afgelopen jaren sprong hij tientallen malen in de ring bij stierengevechten in Spanje. In 2017 werd hij in Japan opgepakt voor het verstoren van een dolfijnenshow; hij sprong in het water. Hij is ook oprichter van de stichting Konijnen in Nood.

Lees ook | Vegan Strike Group verstoort ‘Pamplona’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra