Wat is een artikel?

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Elke maand 3 LC+-artikelen lezen met je gratis account

Aan het begin van de maand wordt je tegoed weer aangevuld tot 3.

Ook onbeperkt LC+-artikelen lezen?

Dat kan! Met een (proef)abonnement kun je net als onze andere abonnees onbeperkt PLUS-artikelen lezen op onze site en in de app.

Je hebt jelimiet bereikt.  Verder lezen? Abonneren Je kunt nog [plusArticlesLeftCount]artikelen lezen deze maand

Wat franchiseketens als Tosti Club en Wayback Burgers in Leeuwarden zien

Leeuwarden telt al meer dan veertig franchiseformules. Daar blijft het niet bij. Nog meer hamburgerketens, elektronicawinkels en kantoorverhuurders zoeken in de Friese hoofdstad plaatselijke ondernemers voor het uitbaten van hun formules.

In 1991 gooide de Amerikaanse accountant John Carter het roer om. De moegestreden cijferridder besloot in Newark, een universiteitsstad in de staat Delaware, ambachtelijke hamburgers te gaan bakken in een onooglijk pandje vol kogelgaten. Inmiddels telt zijn Wayback Burgers 185 vestigingen, sinds kort ook in Breda en Uden.

Lees ook LC+ | Crowdfunding blijft maar groeien, ook in Friesland

Leeuwarden staat eveneens op de radar, vertelt directeur Stefan Boers van Wayback Burgers Nederland deze week op Franchisemarkt 058. Een kleine vijftig plaatselijke ondernemers horen het hem zeggen. ,,We willen volgend jaar vier nieuwe vestigingen openen, het liefst ook in Leeuwarden.’’ Boers zoekt bij voorkeur iets dat vrij staat, of anders een hoekpand met veel glas op een zichtlocatie.

Vastgoedmarkt

,,Ik heb vandaag een rondje door de stad gemaakt en ik zie wel mogelijkheden.’’ De vijf grote steden laat Wayback Burgers bewust links liggen. Juist de provinciesteden bieden kansen. Waarom? ,,De huurprijzen in de vastgoedmarkt staan onder druk.’’ Op termijn komen ook Drachten, Sneek en Heerenveen in zicht. ,,En de Harlinger haven is ook een mogelijkheid’’, denkt Boers.

,,Onze binnenstad verandert onder onze ogen’’, constateert de Leeuwarder binnenstadsmanager Hayo Galema. ,,Twintig jaar geleden was het nog puur detailhandel en nu is het veel meer een belevingscentrum geworden. We komen tot boven de 10 miljoen bezoeken op jaarbasis. 70 procent van die bezoekers komt van buiten Friesland.’’

Iedereen verwachtte een dip na het Culturele Hoofdstad-jaar 2018. Dat is volgens Galema heel erg meegevallen. ,,2019 scoort in bezoekersaantallen nog steeds 10 procent hoger dan 2017’’, zegt hij. ,,Hotel Postplaza zegt nog nooit zo’n goed jaar te hebben gehad dan 2019.’’ Evenzogoed blijven de Leeuwarders zelf vaak de hand op de knip houden. ,,De koopkracht die van buiten komt, is voor ons heel belangrijk.’’

140 franchiseformules

Tegenwoordig zijn in Nederland meer dan 850 verschillende franchiseformules actief. Nogal wat van deze bedrijven lonken naar de Friese hoofdstad. ,,Ik heb 140 klanten met een witte vlekken plan’’, zegt bemiddelaar Jan-Piet Broersma van Franchisemarkt 058. ,,Die willen natuurlijk niet allemaal tegelijk naar Leeuwarden komen, maar veel wel.’’

Medio maart opent Leeuwarder Niels Hoekstra zijn filiaal van The Tosti Club op de stille kant van de Nieuwestad. ,,Een heel mooi stukje, dat in de vergetelheid is geraakt.’’ Acht jaar geleden begon Anton Klapwijk met kaaswinkel de Zuivelhoeve in de Kleine Kerkstraat aan een soortgelijk franchise-avontuur.

Vastgoedbaas Diane Roerink van het moederbedrijf toonde destijds weinig fiducie. ,,Ze zag veel mensen met Action- en Wibra-tasjes rondlopen. Anton, zei ze, dat wordt lastig.’’ Al sinds een tijdje heeft de Leeuwarder Zuivelhoeve vijftien man personeel. ,,We zijn extreem gegroeid.’’

Flexkantoren

Rob Hogervorst van de International Workspace Group ziet op een heel ander vlak mogelijkheden. Deze franchise-organisatie zoekt een ondernemer die vier of vijf nieuwe flexkantoren voor zzp’ers wil exploiteren.

,,Je moet zeventig tot tachtigduizend euro per vestiging zelf inleggen. We hebben een Amerikaanse bonusstructuur.’’ Wat Hogervorst wil? ,,We zoeken locaties met veel parkeerplekken of vlak bij een station.’’ Op de Nieuwestad ziet hij dan ook weinig mogelijkheden. ,,Maar die leegstaande etage op het Zaailand sprak me erg aan.’’

Het verdwijnen van elektronicaketens als Megapool, Scheer en Foppen en Dixons sloeg flinke gaten in de winkelstraten. Toch ruikt de Duitse franchiseketen ElectronicPartner (100 vestigingen) kansen. ,,De internetsales neemt 5 procent per jaar toe, maar de taart wordt niet groter. Die groei komt ergens vandaan’’, doceert commercieel directeur Eric Weber van EP Nederland.

Amazon

,,En de verkoopprijs zakt ook nog eens met 10 procent. Moet ik daar dan instappen, vraagt u zich af. Wij denken van wel.’’ Hij wijst er op dat internetreus Amazon.com naar Nederland komt. ,,Die duikt in het middensegment van de markt’’, weet Weber.

Dat doet de winkelverkoop van duurdere televisies en andere apparaten stijgen, voorspelt de EP-directeur. Zulke aankopen wil de consument toch liever even voelen en zien.

Het is volgens Weber ook niet voor niks dat internetverkoper Coolblue investeert in winkelpanden. ,,Met een goede vakwinkel kun je dus heel goed verdienen’’, denkt Weber. ,,Het liefst in de binnenstad. Daarom zijn we hier ook.’’

Leegstand groeit weer

Voor het eerst sinds 2015 is de leegstand in de Nederlandse winkelstraten weer toegenomen. Onderzoeksbureau Locatus meldt dat vorig jaar 2767 winkels hun deuren sloten, 3 procent van het totale bestand. De leegstand groeit het sterkst in de grote steden, mede door het vertrek van warenhuisketen Hudson’s Bay. Veel lege winkelpanden konden de afgelopen jaren gevuld worden met horeca, maar in 2019 gebeurde dit weer minder. In Friesland, waar alles doorgaans enkele jaren later gebeurt, zijn die tendensen nog niet duidelijk zichtbaar. Zo tonen de leegstandsstatistieken van Locatus slechts een bescheiden stijging. De onderzoekers rekenen er op dat de komende jaren toch weer meer winkels zullen verdwijnen.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende LC+-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement