Zorgen over economie drukken beurzen

De Europese aandelenbeurzen daalden donderdag flink na een licht lager begin van de handelsdag. Handelaren wezen op aanhoudende zorgen over de staat van de wereldeconomie, die ook in Azië beursverliezen veroorzaakten.

Hoofdindex AEX stond bijna een uur na de openingsbel 1 procent lager op 445,66 punten. De MidKap noteerde ook 1 procent in de min, op 659,60 punten. De indices in Parijs, Londen en Frankfurt zakten tot 1 procent.

Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore (min 1,7 procent) was de sterkste daler. Zwaargewicht Shell leverde, na twee dagen van koerswinsten, 1,2 procent in en ook Aegon (min 1,3 procent) en ING (min 1,1 procent) stonden onder druk. Kabelaar Altice hield als enige in de AEX het hoofd boven water, met een miniem plusje van 0,1 procent.

Hoofdindex

Galapagos steeg bij de middelgrote fondsen 0,8 procent. Het biotechnologiebedrijf wordt per 20 juni opgenomen in hoofdindex AEX. Galapagos neemt de plek in van TNT, de pakketvervoerder die is overgenomen door het Amerikaanse FedEx en op 4 juli definitief van de beurs verdwijnt.

Financieel dienstverlener Intertrust (min 6,9 procent) was de hekkensluiter in de MidKap. Het bedrijf kondigde woensdagavond aan 122 miljoen euro op te willen halen met de plaatsing van nieuwe aandelen, een stap die donderdagochtend werd afgerond. De opbrengst van de emissie wordt gebruikt om de eerder deze week aangekondigde overname van Elian Group te financieren.

Belang

Bij de kleinere fondsen vielen Van Lanschot (plus 4,2 procent) en BinckBank op. Verzekeraar Delta Lloyd verkocht zijn gehele belang in Van Lanschot. Onlinebroker BinckBank kreeg een adviesverlaging van Kepler Cheuvreux en werd daarop 3,8 procent lager gezet.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 51,29 dollar per vat. Brent noteerde 0,2 procent lager op 52,42 dollar. De euro was 1,1385 dollar waard, tegen 1,1401 dollar aan het slot van de Europese handel woensdag.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement