Pluimveebedrijven in het Noorden hebben leren leven met de dreiging van de vogelgriep. Maak het voor de kip binnen zo spannend mogelijk, is het motto.

H5N8 is weer in het land. De vogelgriep grijpt sinds een kleine twee weken om zich heen, met honderden wilde vogels die aan het virus zijn bezweken en het ruimen van een pluimveebedrijf in het Gelderse Althorst tot gevolg. Sinds twee weken geldt een ophokplicht in de sector, waarin strenge maatregelen om het virus buiten de deur te houden volledig zijn ingeburgerd.

Echt spannend

,,Een paar jaar geleden was het raak bij een collega in Boerakker”, herinnert Tom Overgaauw van Overgaauw de Kippenboer (45.000 vrije uitloopkippen) uit Tolbert zich. ,,Zo dichtbij, dat was écht spannend.” De situatie is nu heel anders, benadrukt hij. ,,Het is een dreiging die er continu is. Nu leeft het weer even op en doe je de kippen naar binnen”, zegt Overgaauw. ,,Ik vertrouw op de hygiënereglementen die er sowieso al gelden in deze sector.”

Er zijn zo’n 1000 bedrijven met leghennen in Nederland, waarvan ruim 50 in Drenthe en dik 30 in Groningen. De sector heeft met het vogelgriep leren leven, zegt Rolf Kanninga van biologisch-dynamisch pluimveebedrijf Boerveenshof in Gasselternijveen. Rond zijn bedrijf scharrelen normaal gesproken maximaal 9000 kippen. In 2004 dook de ziekte voor het eerst op, om daarna ogenschijnlijk te verdwijnen en pas 10 jaar later weer de kop op te steken. ,,Sindsdien is het eigenlijk elk jaar wel raak. We liggen er niet wakker van, maar toch blijft zo’n situatie spannend”, zegt Kanninga.

Wat in elk geval helpt, is ophokken: de vogels naar binnen. Voor kippen die gewend zijn hele dagen buiten te zijn is dat geen feest, weet Kanninga. ,,De kippen vinden er niks aan. Stel je voor, je loopt de hele dag te pikken naar torretjes en pieren en ineens zit je dag en nacht tussen vier muren”, zegt de biologisch-dynamische boer.

Ophokplicht

Het is dan ook zaak om het in de stal zo spannend mogelijk te maken, zegt Kanninga. Hij strooit extra tarwe, werpt hindernissen op in de vorm van baaltjes gras en hij vervangt het strobed vaker. ,,Je moet ze vermaken, zodat ze niet uit verveling naar elkaar gaan lopen pikken. Omdat ze de hele dag binnen zitten, zijn ze een stuk prikkelbaarder. Net mensen, wat dat betreft.”

Blijft de ophokplicht nog veel langer gelden, dan worden boeren als Overgaauw en Kanninga in hun portemonnee geraakt. Ze kunnen hun eieren dan niet meer verkopen als respectievelijk vrije uitloop of biologisch dynamisch, maar als scharrelei. Die zijn goedkoper.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct