De noordelijke garnalenvloot gaat komende herfst sterk uitgedund de Waddenzee op. Liefst 19 van de 89 garnalenvissers hebben hun visvergunning te koop aangeboden.

De vissers willen gebruik maken van de opkoopregeling van het Waddenfonds. Die heeft 10 miljoen euro beschikbaar. De regeling is licht overtekend, met ongeveer 300.000 euro.

Afhankelijk van onder meer het motorvermogen is er per kotter maximaal 650.000 euro beschikbaar. Voor de zomer krijgt elke visser duidelijkheid.

‘Rust goed voor ecologie’

Doel van de regeling is het visterritoir kleiner maken. De veronderstelling is dat de biologische rijkdom van de Waddenzee verbetert als vissers minder bodem in beroering brengen.

Onder meer visgronden nabij Texel en Lauwersoog komen in aanmerking voor sluiting. Dit gebeurt in overleg tussen overheden en vissers. De sluiting treft 9300 hectare, ofwel 11,3 procent van de huidige visgronden.

Betere toekomst voor blijvers

Een ander doel van de ‘warme uitkoop’ is een beter toekomstperspectief voor de garnalenvissers die blijven.

Volgens woordvoerder Geert Boesjes vormen de inschrijvers een dwarsdoorsnede van de garnalenvisserij. ,,Grote schepen, middelgrote schepen, kleine schepen, heel divers.’’ Dat geldt ook voor hun thuishavens: Zoutkamp, Lauwersoog, Harlingen, Den Oever en Den Helder.

Vorig jaar nog een sof

Vorig jaar was er een soortgelijke regeling, maar die draaide uit op een sof. ,,Er was toen veel minder geld per visser beschikbaar, maximaal 400.000 euro, nu 650.000 euro’’, verklaart Boesjes.

Het geld is afkomstig uit het Waddenfonds dat sinds 2006 bestaat en gevuld is met 800 miljoen euro aan aardgasbaten. Doel is om al het geld uiterlijk in 2026 te hebben uitgegeven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct