'Economische klap coronavirus tot vier keer groter dan SARS'

Zakenman Goeman Borgesius is optimistisch over getroffen Chinese economie: 'Ze vinden hier een antwoord op'

'Economische klap coronavirus tot vier keer groter dan SARS' ANP

Hij zou volgende week naar Peking vliegen, maar die vlucht heeft hij geannuleerd. ,,Ik wil geen risico nemen”, zegt zakenman Bart Goeman Borgesius (61) uit Tzummarum. ,,China zit redelijk op slot. Ik ga er vanuit dat ik er in maart wel heen kan.”

Goeman Borgesius komt al 25 jaar voor zaken in China. Hij is oprichter en directeur van PNO Global, een vrij nieuwe speler in de industrie van bankbiljetten. Hij zou naar China vliegen voor een demonstratie van software waarmee het DNA van valse biljetten kan worden geanalyseerd.

De klap die de economie door het coronavirus krijgt, is vier keer groter dan die de SARS-epidemie in 2003 veroorzaakte. Nadat de Wereldgezondheidsorganisatie de uitbraak deze week een noodtoestand noemde, veerden de beurzen gisteren overigens weer op. ,,Het virus heeft een enorme impact op de Chinese economie, maar ook op overige economieën”, aldus Goeman Borgesisus. Hij verwacht dat de Chinezen de uitbraak in maart wel onder controle zullen hebben. ,,Als dat ze daar niet in slagen is er echt een probleem. Maar ze vinden hier een antwoord op.”

Papiergeld langer houdbaar maken

De Fries richtte PNO Global in 2013 met Jan Dirk Enschede, telg uit de bekende drukkerij van Nederlandse bankbiljetten Joh. Enschede. PNO Global levert vernissen die papiergeld langer houdbaar maken, maar ook software waarmee kwaliteit en echtheid van bankbiljetten kan worden beoordeeld. ,,Bij veel banken gebeurt dit nog door ruiken, voelen en kijken. Met onze Snowfish, zoals we de testapparatuur noemen, kan de kwaliteit objectief worden vastgesteld.”

Een voordeel, meent hij, omdat een bank er alle belang bij heeft dat een biljet zo lang mogelijk mee gaat. De testsystemen worden geproduceerd in de laboratoria van het Snowfish Experience Centre in Almere.

De Bank of Canada meldde zich in 2016 voor dit systeem. Andere banken volgden. De bankwereld is conservatief en het was een zaak van lange adem om er binnen te komen, stelt de Friese ondernemer. ,,Veel centrale banken zijn afhankelijk van een aantal vaste leveranciers. terwijl concurrentie juist innovaties stimuleert en kan leiden tot prijsverlagingen.”

Uit de markt kwam vervolgens de vraag naar software die kon beoordelen of nieuw gedrukte bankbiljetten aan alle kwaliteitseisen voldoen. Gewoontegetrouw gebeurt dit door de drukker zelf. ,,Wij geven banken zelf een middel om die kwaliteit te controleren. Het gebeurt nu geregeld dat sorteermachines goede biljetten afkeuren”, aldus Goeman Borgesius. Deze Snowfish quality control is mobiel. ,,Hij zit in een koffer die 12 kilo weegt. Bankmedewerkers kunnen ze meenemen naar commerciële drukkerijen en ter plekke binnen een paar seconden controleren of een biljet voldoet aan alle referenties.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct