Xenos gaat 250 winkelmedewerkers ontslaan

Winkelketen Xenos gaat flink reorganiseren. Het bedrijf, onderdeel van Blokker Holding, schrapt circa 250 banen in Nederland. Ook sluit Xenos dit jaar naar verwachting een klein aantal filialen.

De ingreep is nodig omdat de consument in toenemende mate shopt via het internet, waardoor de verkopen in de winkels van Xenos teruglopen. Het bedrijf maakte woensdagavond bekend dat diverse leidinggevende en coördinerende functies in de filialen komen te vervallen en circa 250 van de in totaal 3500 medewerkers boventallig worden.

Het aantal winkels dat dit jaar dichtgaat komt per saldo uit op vijf tot zeven, verwacht een woordvoerster. Xenos telt nu nog zo'n 250 winkels, waarvan een kleine tweehonderd in Nederland en de rest in Duitsland.

Vernieuwen van de formule

Het is de bedoeling dat de bezetting voortaan anders wordt ingericht, waardoor op de winkelvloer meer uren vrijkomen. Xenos is onder meer van plan extra vulploegen in te zetten om na sluitingstijd de schappen te vullen.

De onderneming maakt ook extra ruimte vrij in haar distributiecentrum om de webwinkel van Xenos verder uit te kunnen bouwen. De webshop ging vorig jaar pas van start, en die loopt inmiddels goed. Bij Xenos wordt dit jaar in totaal circa 11,5 miljoen euro geïnvesteerd in zaken als het vernieuwen van de formule en het verbeteren van service en assortiment.

Vakbonden

De vakbonden reageerden teleurgesteld. Volgens FNV-bestuurder Jan Haagmans is er in het Nederlandse winkellandschap ,,een concurrentiestrijd gaande die alleen maar leidt tot verliezers''. Hij wees daarbij ook op het recente faillissement van warenhuisketen V&D en schoenengigant Macintosh.

Moederbedrijf Blokker Holding is al langer bezig om de kosten terug te brengen en de verkopen op te krikken. Het concern belandde in 2014 in de rode cijfers en wil graag weer winstgevend worden. Vorig jaar werden bij de Blokkerwinkels al zo'n vierhonderd banen geschrapt. Verder is tuincentrumketen Tuincentrum Overvecht verkocht en zijn de hoofdkantoren van speelgoedzaken Intertoys en Bart Smit samengevoegd.

Het was woensdag de hele dag onrustig op de werkvloer bij Xenos. Dinsdag kwam al naar buiten dat de keten het winkelpersoneel bijeen ging roepen voor een mededeling.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement