'Winstgevendheid luchtvaartbedrijven op piek'

De winsten die luchtvaartbedrijven momenteel maken zijn waarschijnlijk op de piek van hun cyclus. Dat zei topman Alexandre de Juniac van brancheorganisatie IATA tijdens een bijeenkomst in Sydney. Volgend jaar zal de winstgevendheid volgens hem ,,minder positief" zijn.

Dit jaar is volgens de IATA het negende opeenvolgende jaar van winstgevendheid. Maar vooral de oplopende brandstofkosten zullen door luchtvaartbedrijven gevoeld gaan worden. De Juniac sprak hier van een ,,significante" impact die wordt voorzien.

Verder wordt in de sector volgens de organisatie vooruitgang geboekt met onder meer veiligheid, beveiliging en duurzaamheid. De Juniac bestempelde infrastructuur als een groeiend probleem. De wereldwijde infrastructurele crisis wordt volgens hem ook complexer door overheden die overwegen om de ,,invloed van de private sector op luchthavens" te versnellen.

Vraag naar vliegtickets

Uit vervoerstatistieken van de IATA bleek dat de vraag naar vliegtickets vorige maand 6,2 procent hoger was dan een jaar eerder. Daarmee werd iets ingeleverd van de piek in maart toen de vraag naar tickets op jaarbasis bijna 10 procent hoger lag. Vliegtuigen zaten in april gemiddeld voor 82,3 procent vol, hetgeen een record betekende voor die maand.

Volgens De Juniac blijft de vraag naar vliegtickets boven de langetermijntrend. Maar door de oplopende kosten zal de impact van lage ticketprijzen op de groei van de luchtvaart verminderen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement