Winsten op Europese beursvloeren

De Europese aandelenbeurzen koersten donderdag halverwege de middag stevig in de plus. Daarmee toonden de financiële markten herstel, na drie handelsdagen op rij met verliezen. Beleggers verwerkten onder meer vrijgegeven notulen van de Amerikaanse centrale bank. Ook kwamen er cijfers over de Amerikaanse werkgelegenheid naar buiten.

De AEX-index stond rond 15.45 uur 1,2 procent hoger op 427,08 punten. De MidKap steeg 1,5 procent tot 585,83 punten. De indices in Frankfurt, Parijs en Londen dikten tussen de 0,7 procent en 1,4 procent aan.

De Fed lijkt voorlopig heel voorzichtig te blijven ten aanzien van een verdere verhoging van de rente in de VS. De centrale bankiers wachten op duidelijke bewijzen van kracht in de arbeidsmarkt en vrezen dat de brexit ook de Amerikaanse economie kan raken. In de markt lijkt de verwachting voor het tijdstip van de volgende rentestap al opgeschoven naar volgend jaar.

Grootste stijger

In Amsterdam waren onder meer aandelen van bedrijven die de afgelopen dagen flink kelderden, zoals banken en verzekeraars, in trek. Grootste stijger in de hoofdindex was Aegon, dat 4,2 procent opveerde. Staalconcern ArcelorMittal en uitzender Randstad volgden met plussen van 3,5 procent en 3,3 procent.

In Parijs trok Danone de aandacht. Het Franse concern neemt de Amerikaanse producent van biologische voedingsmiddelen WhiteWave Foods over voor 10 miljard dollar. Danone won daarop bijna 2,7 procent. De deal zette in Amsterdam de aan de MidKap genoteerde branchegenoot Wessanen (plus 5 procent) stevig in beweging. Analisten van ING gaven aan dat de kans groter is geworden dat Danone ook het Nederlandse biologische voedingsmiddelenbedrijf wil inlijven.

Shanks

In Londen pluste afvaldienstverlener Shanks ruim 9 procent, na een principeakkoord over de overname van het Nederlandse afvalbedrijf Van Gansewinkel.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,4 procent naar 48,09 dollar per vat. Brent werd 1,4 procent duurder bij 49,48 dollar per vat. De euro was met 1,1091 dollar bijna evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement