De uitbraak van vogelgriep op het vleeskuikenbedrijf van de maatschap Kroondijk in Witmarsum laat zien dat sprake is van een zeer agressief virus.

Dat verklaart voorzitter Gert Jan Oplaat van Nepluvi, de brancheorganisatie van pluimveeslachterijen in Nederland. 

Vleeskuikenhouders waanden zich met hun gesloten bedrijfssystemen redelijk veilig voor vogelgriep. Sinds 2003 was hun sector gevrijwaard van dit dodelijke virus dat wel regelmatig toesloeg op bedrijven met leghennen en eenden. ,,Dat het nu ook stallen met vleeskuikens is binnen gedrongen, toont aan dat we dit vogelgriepvirus beslist niet moeten onderschatten.”

Volgens Oplaat lijkt het wel of in de kippenvleesbranche sprake is van de wet van Murphy: als iets mis kan gaan, gaat het ook mis. De Nepluvi-voorzitter benadrukt dat de sector hard getroffen is door de coronacrisis. ,,Veel kip wordt genuttigd in de horeca, de catering en in de zogenaamde out of home-markt. Die afzet is grotendeels weggevallen en daarmee wordt de totale markt ontwricht.” 

Door de afzetproblemen is de vleeskuikenprijs op de vrije markt bijna gehalveerd. Het merendeel van de pluimveehouders krijgt weliswaar de contractprijs, maar dat is een relatief voordeel op de korte termijn. De slachterijen zijn zwaar gedupeerd. ,,Er zijn er die wekelijks tonnen verlies lijden”, weet Oplaat. Slachterij Frisia Food in Haulerwijk wist eerder al het hoofd niet boven te water te houden en werd op 1 oktober gesloten. Vorige week vroeg vleesverwerker GPS in Nunspeet met driehonderd medewerkers het failliet aan.

Andere bedreigingen voor de vleeskuikensector vormen Brexit en Mercosur. ,,Als er een harde Brexit komt, kunnen we de afzet van vers kippenvlees naar het Verenigd Koninkrijk wel vergeten”, voorspelt Oplaat. ,,Dat blijven we zitten met een groot overschot op de Europese markt. Een overschot dat nog eens wordt vergroot als Europa instemt met Mercosur, de handelsdeal met onder meer Brazilië en Argentinië. Als we Brexit en Mercosur niet goed regelen, gaan er harde klappen.”

Wilde watervogels

Het landbouwministerie benadrukt dat de ophokplicht niet alleen geldt voor commercieel gehouden pluimvee, maar ook voor dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels. Zij moeten hun pluimvee en watervogels afschermen van wilde watervogels en hun uitwerpselen.

Lees ook | Vogelgriep velt geliefde pauw in Grou

Het vleeskuikenbedrijf in Witmarsum is het zesde bedrijf waar dit najaar vogelgriep is vastgesteld. Zondag volgde uitbraak nummer zeven: een bedrijf met 100.000 leghennen in Hekendorp in Utrecht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Vogelgriep
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct