Watermelon neemt chatbot-bouwer over

Startup Watermelon van Sneker Alexander Wijninga (midden) neemt chatbot-bouwer Ecreation van Sjoerd van Dijk (tweede van links) over. EIGEN FOTO

De Utrechtse startup Watermelon Messenger, mede opgericht door Alexander Wijninga uit Sneek, neemt chatbot-ontwikkelaar Ecreation over.

Watermelon wil in augustus een platform lanceren dat alle communicatiekanalen van bedrijven - zoals Facebook, Telegram en mail - bundelt. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor chatbots die met behulp van artificiële intelligentie klanten te woord kunnen staan.

Slimmere chatbots

Sjoerd van Dijk, directeur van Ecreation, wordt chief technology officer bij Watermelon waar hij de leiding krijgt over een team van tien programmeurs. ,,Met zijn kennis en knowhow kunnen we onze chatbots nog slimmer maken’’, zegt Wijninga. ,,Consumenten verwachten steeds meer direct een passend antwoord op hun vragen. Door de inzet van intelligente chatbots kunnen bedrijven dag en nacht service verlenen.’’

Ecreation bouwt al sinds 2005 chatbots. De bekendste is ‘Sweetie’, een fictief tienjarig Filipijns meisje dat door Terre des Hommes wordt gebruikt om pedofielen te identificeren.

Spurt na faillissement

Watermelon won in 2016 de 25 onder 25 award en ging vlak daarna failliet. Reden was onmin met WhatsApp. De startup bood bedrijven de mogelijkheid om de chatsoftware te gebruiken voor contact met klanten. WhatsApp dreigde met rechtszaken, waardoor investeerders zich terugtrokken. Bovendien verliet een van de oprichters het bedrijf vanwege interne meningsverschillen.

De overgebleven Wijninga en Charl Haas begonnen vervolgens een nieuw bedrijf. Met succes, begin dit jaar haalden ze 1,5 miljoen aan seed-funding op.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie