Wat zijn ICO's en waarom vindt de AFM ze gevaarlijk?

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwde beleggers maandag om niet te investeren in ICO's. Wat zijn dit? En waarom vindt de AFM ze gevaarlijk?

Wat is een ICO?

Met een ICO, initial coin offering, halen startende bedrijven geld op door digitale valuta uit te geven. Die digitale valuta zijn vergelijkbaar met de Bitcoin en andere cryptocurrency, hun waarde ligt vast in de blockchain. In zekere zin gelden deze munten als aandelen zonder dat het bedrijf naar de beurs gaat. Als het bedrijf het beter doet, stijgt de waarde van de munt. Tegenover de munt staat een dienst of product. Het geld dat met het uitgeven van de munten opgehaald wordt, wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling. ICO's zijn er al sinds 2008 maar hebben de laatste tijd aan populariteit gewonnen.

Zijn er veel bedrijven in Nederland die een ICO uitzetten?

Tot nu toe is het aantal ICO's in Nederland op een hand te tellen. De Volkskrant maakte enkele weken geleden een inventarisatie en vond er drie. Bij die drie zaten geen Friese bedrijven.

Wat is het gevaar van een ICO?

Bij een ICO gelden dezelfde risico's als bij een bedrijfsinvestering of crowdfundingcampagne. Een idee kan heel goed zijn en toch falen. In dat geval ben je als investeerder je geld kwijt. Dat kan gebeuren maar is ook het risico van het vak. Dat is het ene risico, het andere is dat je als belegger slachtoffer wordt van een pyramidespel. Je denkt te investeren in een bedrijf maar in werkelijkheid blijkt dat een wassen neus. Daarnaast kopen investeerders zich anoniem in, wat het risico met zich meebrengt dat een ICO wordt gebruikt om geld wit te wassen. Voor deze praktijken waarschuwt de AFM en in hun kielzog ook de Nederlandse Bank.

Houdt er dan niemand toezicht op?

Nee, dat is het probleem. ICO's vallen buiten het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten. Deze kan dus niet ingrijpen bij frauduleuze constructies en gedupeerden kunnen zich tot geen enkele instantie wenden. Aan de andere kant geldt hier ook wat vaker online geldt: de bedenkers geloven sterk in zelfregulering.

Wat is de oplossing?

In Zwitserland, waar relatief veel bedrijven kiezen voor een ICO, gaan stemmen op voor een gedragscode. In China daarentegen zijn ICO's bij wet verboden. Een andere optie is dat ICO's wel onder het toezicht van een instelling zoals de AFM vallen. Daarvoor pleit onder meer blockchain-expert Rutger van Zuidam: ,,De AFM zegt nu wel dat er geen toezicht is op de ICO’s, maar die kan er wel komen. We moeten kijken hoe we zo snel mogelijk het toezicht kunnen opzetten zodat we verantwoord ons geld kunnen investeren.’’ In onder meer Frankrijk en de Verenigde Staten wordt hier nu al naar gekeken.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement