Wall Street teleurgesteld over uitblijven steunpakket

Wall Street teleurgesteld over uitblijven steunpakket ANP

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn maandag met stevige verliezen de handel uitgegaan. Beleggers waren teleurgesteld dat een omvangrijk stimuleringspakket om de Amerikaanse economie door de coronacrisis te helpen, opnieuw is gesneuveld in de Senaat. De Republikeinen en Democraten bakkeleien nog over de precieze verdeling van in totaal zo'n 2000 miljard dollar aan overheidssteun.

De Dow-Jonesindex eindigde 3 procent lager op 18.591,93 punten. Eerder op de dag zakte de graadmeter nog even bijna 5 procent in de min, waardoor de Dow alle koerswinst sinds de verkiezing van president Donald Trump tot Amerikaans president in 2016, kwijt was. De brede S&P 500 zakte 2,9 procent tot 2237,40 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 0,3 procent tot 6860,67 punten.

Het sentiment op Wall Street werd gesteund door een nieuw steunprogramma van de Federal Reserve voor de Amerikaanse economie. Maar door het uitblijven van een akkoord in de Amerikaanse politiek over het overheidspakket werd de vrees voor een wereldwijde recessie als gevolg van de coronapandemie toch weer verder aangewakkerd.

Boeing

Boeing stond opnieuw in de belangstelling met een plus van ruim 11 procent. De vliegtuigbouwer schort het dividend op en stopt met aandeleninkopen om zijn buffers te beschermen. Ook is besloten om bepaalde productie in Puget Sound voorlopig stil te leggen. De crisis heeft de luchtvaartsector zeer hard geraakt en het aandeel Boeing is sinds begin februari met 70 procent gekelderd. Overigens plakte zakenbank Goldman Sachs een koopadvies op Boeing door de verwachting dat het bedrijf het ergste achter de rug heeft.

Autobouwer Ford Motor (min 7,4 procent) liet weten fabrieken in onder meer India en Zuid-Afrika stil te leggen vanwege de uitbraak. Eerder werden al fabrieken in Noord-Amerika en Europa op slot gegooid. Woninginrichter Bed Bath & Beyond sluit het grootste deel van zijn winkels de komende twee weken en zakte bijna 11 procent. Speelgoedfabrikant Hasbro kondigde verder aan dat het eerste kwartaal vrij goed verliep en dat achterstanden in leveringen in april ingelopen zullen zijn. Hasbro won 12,5 procent.

De euro was 1,0720 dollar waard, tegen 1,0729 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie steeg 4,2 procent in prijs tot 23,57 dollar. Brentolie kostte 1 procent meer op 27,26 dollar per vat.

home
net-binnen
menu